Azijsko-afrički summit, šansa za kinesko-japanske razgovore

AZIJSKO-AFRIČKI summit u Indoneziji ovoga tjedna ponudit će čelnicima Kine i Japana prostor za razgovor o trenutačnoj krizi, kazao je u ponedjeljak u Džakarti glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova Marty Natalegawa.

Čelnici 50 azijskih i afričkih zemalja, među kojima i japanski premijeri Junichiro Koizumi i kineski Hu Jintao bit će u Džakarti na dvodnevnom sastanku 22. i 23. travnja te posjetiti Bandung gdje su se lideri Trećeg svijeta 1955. usprotivili zapadnom kolonijalizmu.

"Bilo bi krasno... kad bi iskoristili prisutnost u Džakarti i Bandungu u tu svrhu", rekao je Natalegawa koji drži da sve države trebaju priznati prošlost radi bolje budućnosti.

"Vjerujemo da svaka zemlja, pa i Japan, mora biti sposobna sagledati povijesne činjenice. Svatko bi od nas trebao smoći hrabrosti prihvatiti povijesne činjenice", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan je okupirao Indoneziju više od tri godine tijekom Drugoga svjetskog rata i mnoge su Indonežanke bile seksualne robinje japanskih vojnika u to vrijeme.

Kinesko-japanski odnosi na najnižoj su razini u tri desetljeća nakon kineskih prosvjeda protiv novog japanskog povijesnog udžbenika u kojem se umanjuje japanska okupacija susjednih zemalja tijekom Drugog svjetskog rata.

(Hina) xrt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara