B. Glavaš: U Klarićevu izvješću nema optužbi vlasti zbog sporazuma s njom

SABORSKI zastupnik HDZ-a Branimir Glavaš optužio je danas pučkog pravobranitelja da su u njegovu izvješću za 2002. izostale optužbe vlasti vjerojatno, "jer je došlo do sporazuma vlasti i pravobranitelja".

Vladajuća koalicija brani pravobranitelja Antu Klarića što je indikativno, vrijeme je da se razmotri izvješće i njegov mandat, izjavio je Glavaš u raspravi koja je pokazala različita stajališta klubova oko toga treba li pučki pravobranitelj ili ne davati ocjene o napretku ili nazadovanju stanja ljudskih prava.

Ne suzdržavajte se od ocjena, bez obzira kako će se vlasti mijenjati, preporuka je Dražena Budiše (HSLS), očekujemo ocjenu i sugestiju, one su dobrodošle, poručio je Mladen Godek (Libra).

Zašto se pravobranitelj Klarić suzdržava od bilo kakvih ocjena i predlaganja mjera i o čemu bi, s obzirom na to, Sabor uopće trebao raspravljati i glasovati, upitala je Jadranka Kosor (HDZ).

Za Nenada Stazića (SDP) Izvješće za 2002. je kvalitetnije i uravnoteženije od lanjskoga, upravo jer su izostale neistinite optužbe vlasti da ne reagira na pravobraniteljeve zamjerke.

SDP je, kaže, Stazić, suglasan i da Vlada ima pravo kritički se odrediti prema stavovima pučkog pravobranitelja. Lani je, kaže, pravobranitelj iznio neistinite podatke koje je Vlada pobila.

Većina je klubova suglasna da se, unatoč manjem broju pritužbi pučkom pravobranitelju, ljudska prava još uvijek krše.

Najveći se broj pritužbi, upozorava Ljubica Lalić (HSS), odnosi na neučinkovitost sudova, pogotovo u radnim sporovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudovi su najveći problem društva, kaže Damir Kajin (IDS) i ističe da velik broj neriješenih imovinsko-pravnih sporova izravno ugrožava egzistenciju građana.

Glede pritužbi da se ne rješavaju zahtjevi za povrat stanarskog prava, Kajin je od Vlade zatražio da dostavi popis zauzete imovine, s podacima o imovinskom statusu osoba koje privremeno koriste tuđe kuće i stanove. Upozorio je na ocjenu iz Izvješća da, na dijelu područja od posebne skrbi, stambenim fondom "upravlja mafija".

Više je klubova upozorilo na zabrinjavajuće podatke o stanju u hrvatskim zatvorima. Gospićki zatvor ima 30 posto više zatvorenika nego mu dozvoljavaju kapaciteti, upozorio je Budiša.

Kajin, pak, pozornost skreće na dio Izvješća koji govori o upravljanju prodajom droge iz kaznionica, ocjenjujući da takvo stanje podsjeća na "Chicago 30-ih".

Oporbeni klubovi, među njima i HDZ-ov, te DC-ov, zapanjeni su podatkom da Ministarstvo hrvatskih branitelja ne provodi odluke Upravnog suda, da se čak upušta u komentiranje sudskih odluka.

Kosor tome dodaje da se i u ovogodišnjem, kao i u lanjskom izvješću iznosi sumnja u nezakonit rad nekih službenika tog ministarstva, a nije učinjeno ništa da bi se otkrilo i kaznilo takve službenike.

Većina klubova suglasna je da Uredu pučkog pravobranitelja treba dati više sredstava, a oporba dodaje da ona moraju biti isključivo iz državnog proračuna, nikako iz stranih donacija.

Pučki pravobranitelj Ante Klarić o iznijetim bi se optužbama i sugestijama trebao očitovati u nastavku 33. sjednice Sabora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara