B.a.B.e. o konačnim prijedlozima Zakona koji reguliraju status žene u društvu

GRUPA za ženska ljudska prava B.a.B.e. iznijela je danas primjedbe na konačne zakonske prijedloge zakona o ravnopravnosti spolova, zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i obiteljskog zakona kojima se regulira status žene u društvu.

Temeljni prigovor Grupe B.a.B.e. na konačni prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji bio je da zakon poglavito štiti obitelj, a ne i žrtvu, te da se nasilje u obitelji i dalje smatra prekršajem, s najviše 60 dana zatvora za tjelesnu ozljedu.

Pravnica Grupe B.a.B.e. Radmila Sučević predložila je da se jasno razgraniči kada će se nasilje u obitelji smatrati kažnjivim, a kada prekršajnim činom.

"Prekršaj se najčešće kažnjava novčanom kaznom što pogađa obiteljski budžet, što može dovesti do toga da žene više neće prijavljivati nasilje u obitelji", smatra Sučević.

Osim toga, negativnim je ocijenila i nepostojanje hitnih mjera zaštite osoba izloženih nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtva nasilja morat će čekati po nekoliko mjeseci, tek nakon pravomoćnog sudskog rješenja o prekršaju, upozorava Sučević.

Koordinatorica grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e Martina Belić ocijenila je da se na Zakon o ravnopravnosti spolova predugo čekalo, te da njegovo kašnjenje ne opravdava hitnu proceduru donošenja tog zakona.

O zakonu koji je trebao biti ustavni zakon i izražavati namjeru provođenja rodno osviještene politike u svim segmentima društva trebala se provesti iscrpna javna rasprava i barem dva čitanja u Saboru, rekla je Belić.

Iako je predloženim zakonom predviđeno osnivanje vladina ureda za ravnopravnost spolova, kao stručne službe koja će obavljati poslove vezane uz promicanje ravnopravnosti, Grupa B.a.B.e. traži osnivanje i instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao samostalnog i neovisnog tijela.

Temeljni prigovor na konačni prijedlog Obiteljskog zakona bio je neadekvatna naplata uzdržavanja za djecu, neosnivanje obiteljskih sudova za predmete iz područja obiteljsko-pravne zaštite, te otežavanje čina razvoda braka uvođenjem institucije posredovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara