Babić: Sindikat nije prekinuo štrajk, ali liječnici poštuju radnu obvezu

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je danas da štrajk liječnika još uvijek traje uz istovremeno poštivanje Vladine odluke o radnoj obvezi, a da odvjetnici HLS-a razmatraju moguće pravne mjere protiv te odluke o ´nedemokratskom ograničavanju štrajka´.

Sindikat nije prekinuo štrajk niti ga je sud zabranio pa će liječnici u bolnicama uz bedž s natpisom ´štrajk´, koji su nosili u protekla četiri tjedna štrajka, ubuduće nositi i bedž na kojem piše ´radna obveza´, izjavio je Babić za Hinu.

Naveo je da su sindikalni zahtjevi isti kao i u vrijeme najavljivanja štrajka.

Sindikat je tada tražio od Vlade otvaranje socijalnog dijaloga o tri zahtjeva: potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora, zaštitu stečenih prava i povećanje osnovne plaće liječnika s položenim državnim ispitom na dvije prosječne hrvatske plaće ili oko 7.000 kuna, a za liječnika specijalistu na dvije i pol prosječne plaće ili oko 9.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Babić je naveo da je sindikat u pregovorima spreman na kompromis, te mogućnost da se materijalni dio zahtjeva ispuni u vremenski realnom razdoblju.

´Vlada nije prihvatila nijedan naš zahtjev niti je iskazala sklonost kompromisu´, ističe Babić i napominje da inicijativu i poziv za daljnje pregovore HLS očekuje od Vlade.

Komentirajući nedavnu vladinu Uredbu o povećanju mase za plaće kroz dodatak na uvjete rada, rekao je da se ne radi o ispunjenju sindikalnih zahtjeva niti povećanju plaća liječnicima već ispravljanju nepravde.

Naime, dodatke na uvjete rada dosad su imali viša i srednja stručna sprema u zdravstvu, a djelatnici s visokom stručnom spremom bili su nepunu godinu dana u nepovoljnijem položaju, što je sada ispravljeno, zaključio je Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara