Babina Greda: počela kulturno-sportska priredba "Konji bijelci 2004."

Tradicionalna 24. kulturnosportska priredba "Konji bijelci 2004.", koja je danas održana u Babinoj Gredi, počela je svečanom povorkom svatovskih zaprega.

Priredbu je otvorio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, a mnogim ljubiteljima konjogojstva prigodno je govorio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Krešimir Filipović.

Filipović je tom prigodom istaknuo da se slavonski čovjek treba okrenuti uzgoju lipicanaca kao unosnom poslu, a ne kao hobiju i razonodi, dodajući da će Ministarstvo za takav uzgoj konja dati dodatni poticaj.

Najljepšom zapregom proglašena je zaprega Ivana Gregorovića iz Babine Grede.

Zatim su održana tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, a danas se mogu vidjeti samo na sličnim priredbama.

U vezivanju konjskog repa najupješniji je bio Ivan Lucić iz Babine Grede.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U disciplini sklapanja kola, uprezanju konja, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju najbolji su bili Željko Štrajtemberger i Marko Lučić.

"Konji bijelci" su među najpoznatijim kulturnim priredbama u tom kraju.

Organizator je konjogojska udruga iz Babine Grede, koja djeluje od godine 1942., a pokrovitelji Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Na tradicionalnoj priredbi "Konji bijelci 2004." bio je nazočan i posebni izaslanik predsjednika Mesića, general Imra Agotić.

(Hina) xjvrd xmć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara