Babo ne popušta: U Zapadnoj Bosni nije bilo zločina - to su lažna svjedočanstva

Babo ne popušta: U Zapadnoj Bosni nije bilo zločina - to su lažna svjedočanstva

U NASTAVKU suđenja Zlatku Jušiću (59) i Ibrahimu Jušiću, optuženima za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom na području "Autonomne pokrajine Zapadna Bosna", na Županijskom sudu u Rijeci danas je saslušan nekadašnji lider tog dijela susjedne države Fikret Abdić Babo, koji je naglasio kako tamo nije bilo zločina.

Podsjećamo, Zlatko Jušić se tereti da je predsjednik Vlade te paradržave organizirao formiranje logora, dok se Ibrahim Jušić, Abdićevom zetu, sudi jer je kao načelnik Državne sigurnosti osobno bio uključen, pa i izdavao naredbe za zatvaranje i izoliranje građana da bi nad njima provodio ispitivanja popraćena psihičkom i fizičkom torturom.

Abdić je pozvao u svojstvu nekadašnjeg predsjednika Autonomne oblasti Zapadne Bosne kako bi dao iskaz o ustrojstvu pokrajine i okolnostima pod kojim su donesene zapovjedi o osnivanju konclogora. Opsežno je odgovorio na pitanje tko je i kako 11. lipnja 1994. odlučio o zatvaranju civila i njihovo prebacivanje u konclogore. Samu odluku potpisao je prvooptuženi Zlatko Jušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vi ste imali plaćenika AID-a, a ne svjedoke"

Sve ono što se dvojici Jušića stavlja na teret, Abdić je ocijenio kao djelo plaćenika bosanskohercegovačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju odnosno da su dosadašnji svjedoci u procesu instruirani od strane te agencije. "To su lažna svjedočanstva. Vi ste imali plaćenika AID-a, a ne svjedoke. Tamo nije bilo zločina", kazao je Abdić istaknuvši kako to ne izjavljuje zbog sebe nego zbog "ljudi". Naime, Abdiću nije bila namjera da opovrgava navode svjedoka, jer svoju pravdu, kako je rekao, traži već u Strasbourgu.

Sudsko vijeće je na kraju prihvatilo prijedlog da se Zlatko Jušić pusti iz pritvora te da se brani sa slobode. Nastavka suđenja zakazan je za prosinac.

Ig.M.
Foto: ReginalExpress

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara