Bagarić: Dug Požeško-slavonske županije 57,7 milijuna kuna, Ronko obmanuo vijećnike

BIVŠI HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije i saborski zastupnik Anto Bagarić izjavio je danas da "nikakva državna revizija nije mogla utvrditi dug od 278 milijuna kuna Požeško-slavonske županije jer takav dug ne postoji".

"U izvješću državne revizije na 53. stranici stoji da obveze Županije na dan 31.svibnja ove godine iznose 57,7 milijuna kuna. Sve ostalo je plod vlastite računice sadašnjeg požeškog župana Zdravka Ronka, koji je zbrajajući kruške i jabuke obmanuo vijećnike skupštine ne dajući im cjelovit nalaz državne revizije već vlastite zaključke kao i osobni plan sanacije Županije", rekao je Bagarić na konferenciji za novinare.

Navodeći kako je do blokade žiro-računa županije došlo jer su banke na nagovor sadašnjeg župana sjele na račun s cjelokupnim iznosom, Bagarić je ustvrdio da je županija trebala samo podmiriti neplaćene dvije rate Županijske uprave za ceste pa do blokade ne bi ni došlo.

Bagarić je naveo niz primjera kako bi potkrijepio svoju tvrdnju da su dugovi županije prikazani nerealno. Po njemu sanacijski je program također nerealan prema hrvatskoj državi od koje se traži da namiri nekakav izmišljeni dug Požeško-slavonske županije.

Isto tako Bagarić je na konferenciji opovrgnuo da je zaduženost županije veća od 400 posto, kako to tvrdi Ronko.

16 službenika traži zaštitu od Ronka

16 službenika i namještenika Požeško-slavonske županije danas je poslalo pismo predsjedniku SDP-a Ivici Račanu, tražeći "zaštitu od požeškog župana Zdravka Ronka".

"Zahtijevamo od Vas da nas zaštitite od župana Zdravka Ronka i Vašeg člana, od njegova nauma da nas i našu djecu ostavi bez kruha tjerajući nas nepodobne s naših radnih mjesta bez obrazloženja i bez kriterija", stoji u pismu.

Ističu da Ustav i Deklaracija o ljudskim pravima jamče pravo na rad i zaštitu od nezaposlenosti te podsjećaju da je SDP nedavno donio deklaraciju pod nazivom "Za posao dostojan čovjeka".

"Upravo ste tamo govorili o kršenju prava radnika, a Vaš član radi sve suprotno. Nadamo se da nećemo morati dolaziti u Zagreb kako bismo se izborili za naša temeljna ljudska prava", stoji u dopisu šesnaestero uposlenih Požeško-slavonske županije.

Slično su pismo poslali i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, premijeru Ivi Sanaderu te predsjedniku RH Stjepanu Mesiću tražeći od njih da ih "zaštiti" od požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka.

Komentirajući to pismo, požeški je župan Zdravko Ronko podsjetio kako je 26. svibnja radi smanjenja troškova usvojena nova sistematizacija koja je predvidjela i smanjenje broja radnih mjesta. Uz šest namještenika koji su dobili otkaz neraspoređeno je još 11 službenika, izjavio je Ronko tvrdeći kako su u donošenju odluke sudjelovali svi pročelnici te sindikati koji su vodili računa o socijalnom statusu svakog ponaosob.

"Ako je negdje došlo do nepravde, pokušat će se naći rješenje", rekao je Ronko.

Ustvrdio je da nikakve političke motiviranosti nije bilo. "Niti sam pitao, niti znam tko je u kojoj stranci, a niti me to zanima", rekao je Ronko.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara