Bagdad: Uhićena dvojica šefova Al-Zarqawijeve skupine

IRAČKE vlasti u ponedjeljak su objavile da su prije nekoliko dana uhićena dvojica šefova islamističke skupine Abu Mussaba alZarqawija, među kojima je Iračanin za kojega se pretpostavlja da je trebao predvoditi napade na biračka mjesta tijekom predstojećih izbora u Iraku i koji je umiješan u napad na sjedište UN-a u Bagdadu u srpnju 2003. godine.

"Iračke snage sigurnosti uhitile su 15. siječnja Samija Mohammada Saida al-Jafa, poznatijeg pod nadimkom Abu Omar al-Kurdi, jednoga od Zarqawijevih pomoćnika", kaže se u priopćenju iračkih vlasti.

"Abu Omar al-Kurdi odgovoran je za 32 napada automobilima bombama", među kojima je i napad na sjedište UN-a u Bagdadu u srpnju 2003. godine.

U priopćenju koje je potpisao glasnogovornik iračkog premijera Iyada Allawija, Thaer al-Nakib kaže se kako je "Zarqawi imenovao Abu Omara al-Kurdija dužnosnikom koji će predvoditi napade na biračka mjesta u Bagdadu" tijekom predstojećih parlamentarnih izbora 30. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se također kaže kako je 14. siječnja uhićen "Hassan Hamad Abdallah Mohsen al-Duleimi, odgovoran za promidžbu u Zarqawijevoj mreži".

Al-Zarqawijeva skupina u ponedjeljak je na svoji internetskim stranicama izvijestila da je u ponedjeljak izvela samoubilački napad bombom u blizini ureda iračkog premijera Iyada Allawija, U eksploziji koja se dogodila na ulici koja vodi prema uredu Allawijeve političke stranke u zapadnom Bagdadu ozlijeđeno je najmanje 10 osoba.

Sunitski muslimanski pobunjenici u posljednjih nekoliko tjedana nastoje na sve načine onemogućiti neometano održavanje parlamentarnih izbora u zemlji 30. siječnja na kojima bi, prema procjenama promatrača pobjedu trebali odnijeti šijitski muslimani.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara