Bajić izabran za još jedan mandat na čelu DORH-a

Bajić izabran za još jedan mandat na čelu DORH-a

Tekst: J.D.
Foto: Neja Markičević (Cropix)

HRVATSKI sabor potvrdio je Mladena Bajića za treći mandat na čelu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Bajić je dobio 83 glasa podrške, 34 zastupnika je glasalo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Prije glasanja utvrđen je kvorum od 90 zastupnika, pa je Bajićevo potvrđivanje uslijedilo u sklopu serije imenovanja i razrješenja. Nije bilo previše problema oko imenovanja, pa je današnje glasanje bilo samo formalnost.

Prava buka podigla se u Saboru jučer, posebno nakon govora SDP-ovog predsjednika Zorana Milanovića. Milanović je preko Bajića kritizirao vlast, a glavnom državnom odvjetniku spočitao je nevoljkost, odnosno nepostojanje "voljnog momenta" za rješavanjem najozbiljnijih slučajeva korupcije.

HDZ-ovci jednoglasno uz Bajića

HDZ-ovci su jednoglasno podržali Bajića, kako jučer tako i danas. Cinici bi mogli reći da je glavni državni odvjetnik tako snažnu potporu vladajućih dobio zato što je u proteklom mandatu ciljano izbjegavao procesuirati najškakljivije slučajeve korupcije.

U zadnje dvije godine Bajić se može pohvaliti izvođenjem na sud nekih od najtežih slučajeva korupcije u Hrvatskoj, kao što su afera Maestro i Podravka, te organiziranjem i kasnijim procesuiranjem u aferi Indeks, najvećoj akademskoj aferi u hrvatskoj povijesti. Jednako tako, DROH je u njegovom mandatu uspio osigurati nepravomoćnu presudu protiv Branimira Glavaša, što se može smatrati Bajićevim uspjehom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kritike

Mnogi mu predbacuju da je smišljeno izbjegavao uložiti ozbiljan trud u rješavanje slučaja Brodosplit, koji već godinama stoji na mjestu, deklarativno zbog toga što se uporno čeka dostavljanje dokumenata iz Austrije. Mnogi vjeruju da ta afera toliko zadire u vrh vlasti, da ju se nitko ne usudi dirati. Oporba je to više puta naznačila.

SDP-ovac Arsen Bauk dodijelio je Bajiću nadimak Stand Bajić upravo zbog prijava koje drži na "stand byu" u svojim ladicama. Nenad Stazić upozorio je da se Bajić nije mogao u dosadašnjem radu osloboditi utjecaja vladajuće političke strukture. Izbjegavao se uhvatiti u koštac s krupnim kriminalom čiji su krakovi dolazili do samog vrha vlasti. Progonile su se sitne ribe, tek poneki izvršitelji krupnijih kaznenih koruptivnih djela, ali nalogodavci, mozgovi takvih operacija ostali su zaštićeni i sigurni, istaknuo je najglasniji SDP-ov zastupnik.

Ostaje u DORH-u do mirovine

Premijerka Kosor čvrsto je pak dala potporu Bajiću. "DORH-u je ostalo 89 kaznenih prijava u rješavanju, a krajem 2001. kada ga je preuzeo Bajić  bilo ih je 7.400", rekla je ona, a dodala je i kako je Bajić svojim vođenjem DORH-a učinio "krupne iskorake".

Bajić je u nedavnom intervjuu rekao kako u DORH-u namjerava ostati do 2020. godine, odnosno dok ne bude otišao u mirovinu. Rekao je da mu je svejedno hoće li tada i dalje biti glavni državni odvjetnik, ali zasad se pokazao kao jako izdržljiv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara