Bajić: Sa Slovencima surađujemo u vezi sa ratnim zločinima iz II. svjetskog rata

U POVODU izjave Zdenka Zavadlava, bivšeg čelnika OZNA-e, o masovnim likvidacijama Hrvata 1945. u Sloveniji, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za Hinu je izjavio da se u vezi s istragama o ratnim zločinima iz Drugog svjetskog rata stalno surađuje sa slovenskim tužiteljstvom.

Od slovenske Generalne državne tužiteljice Zdenke Cerar zatražio sam tako i informacije i dokumentaciju u vezi s izjavama bivšeg čelnika slovenske OZNE Zdenka Zavadlava o masovnim likvidacijama Hrvata nakon završetka rata", rekao je Bajić.

Zdenko Zavadlav (79) je u intervju objavljenom u nedjelju u "Jutarnjem listu" rekao da su "u nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici kod Borla u Sloveniji pokopani Hrvati koje je u svibnju 1945. nakon završetka Drugog svjetskog rata poubijala 3. Armija Jugoslavenske vojske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zavadlav, tadašnji zamjenik načelnika OZNE za šire područje Maribora, tvrdi da je "3. Armija poubijala Hrvate koji su im predani nakon neuspjelog bijega ih kolona Križnog puta".

"Mi Slovenci ubijali smo svoje, a Hrvati i Srbi svoje", tvrdi Zavadlav i dodaje da su Slovenci hrvatske domobrane i ustaše predavali 3. Armiji.

Navodi između ostalog da su na Kočevskom rogu "Srbi predvođeni Simom Dubajićem pobili veću grupu nedićevaca i ljotićevaca", a na direktno pitanje - tko je na Kočevskom rogu pobio Hrvate Zavadlav je odgovorio - "bila je to skupina na čelu sa Simom Dubajićem".

Bajić je rekao da će, kada zatraženu dokumentaciju dobiju i prouče, odlučiti o radnjama koje u vezi s tim treba poduzeti državno odvjetništvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara