Bajs: "Turiste ćemo informirati o cestovnim pravcima kroz Sloveniju na kojima ne trebaju vinjete"

OD 1. srpnja na slovenskim autocestama obvezne su vinjete što se u Hrvatskoj gleda kao potencijalna zapreka dolasku željenog broja turista, te ministar turizma Damir Bajs već duže vrijeme mozga kako riješiti ovaj novi problem u njegovom resoru. Najjeftinija vinjeta je ona za automobile koja vrijedi pola godine i košta 35 eura, dok ona za godinu dana dođe 55 eura. To znači da će svi turisti koji će putovati između Hrvatske te Italije ili Austrije biti olakšani za minimalno 260 kuna.

Upravo to što se ne mogu kupiti vinjete koje vrijede za manje razdoblje i koje bi samim time vrijedile manje, Bajs smatra najvećim problemom.

"Hrvatima, koji često putuju kroz Sloveniju, kao i onim turistima koji posjećuju našu zemlju, svakako bi više odgovaralo uvođenje dvotjednih vinjeta jer bi bile znatno jeftinije i praktičnije", mišljenje je ministar Bajs na novinskoj konferenciji u HAK-u. 

"Hrvatska ne može ništa osim da informira turiste"

Kalkulacije slovenske vlade inače najviše računaju na povećanje prihoda od tranzita osobnih vozila na nekim "turističkim" pravcima, primjerice između Šentilja i hrvatskog graničnog prijelaza Macelj.

Ministar turizma kaže kako sada ne mogu učiniti ništa više nego da putem interneta i predstavništava u stranim zemljama što bolje obavijeste turiste o situaciji koja ih očekuje na putu prema jadranskoj obali. Bajs je ovom prilikom najavio i kako će turistima biti dostavljeni alternativni cestovni pravci na puru prema Hrvatskoj.

Ivan Bikić, predsjednik HAK-a, na konferenciji je čak prezentirao alternativne cestovne pravce prolaska kroz Sloveniju, na kojima ne postoji obaveza vinjeta. Na putu kroz Sloveniju prema Hrvatskoj ima relativno malo izgrađenih dionica autocesta, te je iz toga razloga posebno problematično plaćanje vinjeta zbog tako malo autoceste.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara