Bakić o dolasku IBM-a: "Dolazimo na mapu takvih ulagača"

Bakić o dolasku IBM-a: "Dolazimo na mapu takvih ulagača"

Foto: Nova TV screenshot, FAH

PODUZETNIK i investitor Nenad Bakić komentirao je dolazak tehnološkog giganta IBM-a u Hrvatsku.

„To je svakako prijelomna vijest. Mislim, to je ono što dugo vremena čekamo i nažalost u hrvatskoj javnosti imamo i negativno tumačenje toga, ali to samo govori više o nama, nego o takvim kompanijama“, kazao je Bakić za Dnevnik Nove TV.

Poručio je kako na našem tržištu rada već postoji manjak stručnjaka u toj branši te ih obrazovni sustav manje proizvodi nego što ih mi trebamo.

„Međutim, to bi bilo slično kao da smo u turizmu protiv toga da dolazi nekakva vrhunska kompanija koja će napraviti resort s pet zvjezdica, zato jer će, navodno, nekim drugim kompanijama uzeti konobare, direktore hotela i ostale. Dolazak takve kompanije znači napregnutost na tržištu rada u tim ICT strukama, međutim, ssrednjoročnoi dugoročno gledano će se država prilagoditi, obrazovni sustav prilagoditi i početi proizvoditi više ljudi, koji će okupirati ta više plaćena mjesta. U svakom slučaju, mislim da je ovo u svim dimenzijama izvrsna vijest za hrvatsko tržište rada“, poručio je Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je dolazak ovako značajne i velik firme ujedno i jasan signal ostalima.

„Dolazimo na nekakvu mapu takvih ulagača. Koliko se sjećam, ovo je prvo takvo veliko ulaganje. Imali smo sličnih slučajeva da je u Plivi osnovano nekoliko globalnih kkompetentnihcentara za Teva grupu. Ono što je jako bitno, jest kad IBM ili neka druga strana tvrtka osniva u Hrvatskoj, to postaje hrvatska tvrtka. Znači to nije nekakav stranac koji dolazi zaposliti Hrvate, nego to postaje strani kapital koji osniva hrvatsku tvrtku i zapošljava Hrvate. Zanimljivo je da je gospodin Orešković bio aktivan u jednom i u drugom "dealu" i treba mu čestitati na uspjesima, kako Plive unutar Teve, tako i IBM-a u Hrvatskoj“, kazao je Bakić.

Osvrnuo se i na projekt svoje udruge kojim se u hrvatske škole želi uvesti rrobotika

„Mi doniramo svoj privatni novac i uz pomoć drugih donatora smo pokrenuli Croatianmakers ligu. Donirali smo 1200 robota u hrvatske škole ili nekoliko tisuća djece u 220 škola diljem Hrvatske. Naravno to nema nikakav kratkoročni učinak, jer su to osnovne i srednje škole, ali mislim da je mentalno i socijalno jako bitno, a za pet ili deset godina ćemo naravno imati i čitavu novu generaciju koja će biti orijentirana prema tim takozvanim STEM zanimanjima, odnosno novim tehnologijama. Drugim riječima, bavimo se pošumljavanjem. Međutim, kad ti zasadiš mladu šumu, ona te motivira i kratkoročno tako da vidim i poveznicu između dugoročnih napora i kratkoročnih uspjeha“, kaže Bakić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara