Bakir Izetbegović: Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta, ali uz jedan uvjet

Bakir Izetbegović: Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta, ali uz jedan uvjet

Screenshot: Nova TV

BOŠNJAČKI član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Novu TV govorio je o važnosti posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i potrebi rješavanja otvorenih pitanja. Pozdravio je predsjedničin posjet Ahmićima i rekao da je to lijepa gesta na kojoj treba graditi daljnje odnose. Za gradnju Pelješkog mosta ima jedan uvjet.

Govoreći o dojmu koji se stekao prije Kolindina posjeta BiH, odnosno dojmu da tamo nije dobrodošla, Izetbegović kaže da to nije istina.

"Pa bilo je reakcija na njezin odlazak u Tursku. Ali po reakciji na ulici ne bi se moglo reći da nije bila dobrodošla. Vidjeli ste susret s majkama Srebrenice. Mi smo imali ovdje dobre, kvalitetne, iskrene razgovore, onako kako to treba biti između Hrvatske i BiH. Inzistirao sam na otvorenim pitanjima. Predugo ponavljamo već 22 godine da bi ih trebalo riješiti", kazao je.

Jedan uvjet za Pelješki most

Dotaknuo se i pitanja gradnje Pelješkog mosta. Kaže da ima jedan uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum. Tu postoje pogrešne teze da mi namjeravamo u Neumu graditi neku luku pa se straši narod u Neumu. Neum treba zaštititi, možda od ulaska svih velikih brodova. Mi samo želimo da se BiH ne uzme pravo. Ovako kako smo mi za pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij, da se BiH garantira od strane Hrvatske ono što garantira Konvencija UN-a o pravu pristupa moru. Ništa više od toga", kaže Izetbegović.

Kolinda kod Erdogana

Reakcije na posjet Kolinde Turskoj bile si u BiH izrazito negativne. Izetbegović je objasnio zašto.

"Ja sam prvi rekao da ne mogu komentirati nešto na temelju špekulacija da je ona otišla da se dogovara oko našeg izbornog zakona. Percepcija u javnosti je bila takva jer Bosanci ne vole kada se o njihovoj sudbini dogovara izvan BiH.

Moja reakcija nije bila loša. Ali, 10 godina moćne zemlje koje su kreirale Daytonski mirovni sporazum s nama pokušavaju riješiti ovu stvar. Ja ne vjerujem da je u stanju, evo, prijateljska zemlja Hrvatska i Turska, onako olako ući u taj problem i riješiti ga. To zaista nije lako riješiti", kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara