BAL U DRŽAVNOJ BEČKOJ OPERI KOJI NAZIVAJU 'BALOM MOĆNIH I BOGATIH' - 19. VELJAČE

Vrhunac bečkih balova od početka godine do fašničkog utorka sigurno je bal u Državnoj bečkoj operi popularni "Opernball" ili kako je rečeno danas na konferenciji za novinstvo "Bal Republike".

Bal u Državnoj bečkoj operi tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz austrijskog političkog, gospodarskog i kulturnog života te njihove goste iz inozemstva.

Tko će ove godine biti gosti saveznog austrijskog predsjednika ili kancelara na konferenciji za novinstvo nije rečeno, ali se zna da će gošća u loži građevinara Richarda Lugnera biti popularna holivudska glumica Andy McDowell.

Na prigodnom svečanom otvorenju 48. bala, uz fanfare, austrijsku i europsku himnu, Balet Državne bečke opere izvest će, uz ostalo, Carmen-Quadrille Eduarda Straussa, zatim Hopfer-polku Johanna Straussa - sina, operna diva Anna Netrebko pjevat će Leharovu pjesmu "Moje usne ljube tako strastveno", a mladi parovi iz Austrije i drugih zemalja otvorit će tu jedinstvenu plesnu noć tradicionalno Straussovim valcerom "Na lijepom plavom Dunavu".

U godini 2003. na balu u bečkoj Operi ostvaren je prihod od 1,157 milijuna eura. Ovogodišnji bal, kako se očekuje, donijet će 3,2 milijuna eura. Od toga čiste zarade 1,07 milijuna eura - nešto manje nego prošle godine, rekao je direktor prodaje u bečkoj Državnoj operi Thomas Platzer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najjeftinija ulaznica za bal je 215 eura, a najskuplja loža je 16 tisuća eura. "Sve lože za 2005. već su rasprodane", rekla je voditeljica i organizatorica bala Elisabeth Guertler.

Ona je izjavila da je "Opernball" postao austrijski zaštitni znak - manifestacija poznata izvan austrijskih granica, kao što su salzburške svečane igre ili Bečki novogodišnji koncert.

"To je čast i obveza jer je bal prigoda da naši gospodarstvenici intenziviraju svoje veze, zato on treba ostati seriozan i lijep. Gospodarstvenici su u ložama i oni financiraju bal", rekla je Guertler, dodavši da je to svečanost "razumijevanja i zbližavanja".

Bal u Državnoj bečkoj operi "Sve u ritmu valcera", koji nazivaju "Balom moćnih i bogatih", bit će ove godine u znaku crvene boje, ukrašavat će ga 15 tisuća crvenih bio-ruža iz Salzburga i još toliko ljubičastih tulipana iz Nizozemske, a održat će se 19. veljače.

(Hina) spoš mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara