Baldasar na paradu došao sa zamjenicima i zaštitarima, okupljene pozdravio sa "hvaljen Isus"

Baldasar na paradu došao sa zamjenicima i zaštitarima, okupljene pozdravio sa "hvaljen Isus"

Foto: Index

U SPLITU je završen šesti Pride. Povorka ponosa ove je godine privukla nikad manji broj sudionika, od političara došli su tek splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo iz SDP-a i Goran Kovačević iz HNS-a. U njihovom društvu bio je i savjetnik za komunalu Davor Marasović, a naročitu pozornost privukla su dva zaštitara koji su u stopu pratili Baldasara. Zbog čega, nije htio otkriti. Isprva se pomislilo da gradonačelnik Splita uživa policijsku zaštitu, no to su iz PU splitsko-dalmatinske odmah demantirali.

"Hvaljen Isus..."

Mali kuriozitet. Nakon što je parada prošla ulicama Splita i vratila se u Đardin, odakle je i krenula, Baldasar je okupljene pozdravio sa "hvaljen Isus". Počeo je odmah objašnjavati da treba poštivati prava i manjine i većine, no sasvim sigurno, radilo se o njegovoj predizbornoj kampanji, a sklonost splitskog gradonačelnika desnici i braniteljima nije od jučer.

"Skupili smo se za ljudska prava. Hvala što ste došli. Ima i stranaca. This is the seventh Pride... No... sixth. Grad Split će i dalje biti uz vas, kad god odlučite. Nadam se da će nas biti sve više i više, nadam se da se neće ponoviti prva i druga godina. Ide to, nema problema, ali nas je malo. Nadam se da će nas biti više dogodine. Sva vaša prava, tražite i vičite od nas političara", kazao je okupljenima Baldasar. 

Kontra: Borimo se za slobodu

"Jako sam ponosna da sam na još jednom uspješnom splitskom Prideu. Danas se borimo za slobodu da živimo u zemlji gdje se nećemo bojati izaći na ulice držeći se za ruke, da nećemo izgubiti posao ako kažemo da smo lezbijke, da se nećemo bojati da policija neće sankcionirati nasilje koje se može dogoditi svakome od nas, da suci neće riješavati slučajeve nepravde koje zadese ljude u Hrvatskoj svaki dan. Trenutno je puno važnije da se čuju sudbine ljudi koji su doživjeli nepravdu i diskriminaciju u Splitu", kazala je Sanja Juras iz Kontre.

Radnička fronta preuzela show: Doli Vlada, Smrt fašizmu...

Šesti splitski Pride privukao je stotinjak sudionika koji su se prošetali gradskim ulicama od Đardina preko Marmontove i Rive do Pjace, na kojoj je dignuta LGBT zastava na gradskom štandarcu. Organizatori su ove godine muku mučili sa pronalaženjem osobe koja će izvikivati parole preko megafona. Odgovorne zadaće prihvatili su se pripadnici Radničke fronte. Može se slobodno reći da su oteli show. Dok je povorka prolazila kroz gradske ulice, čulo se: Doli Vlada, Smrt fašizmu, Živila Radnička fronta... Par parola je bocnulo i gradonačelnika Baldasara. Organizatori su pokušali smiriti entuzijazam Radničke fronte, no oni se nisu dali... Sa provokacijama na račun Baldasara nastavili su i u Đardinu kada se povorka vratila na startnu poziciju.

Policija nije zabilježila nikakav incident vezan uz paradu. Priveli su neke osobe, ali kako kažu, ništa u vezi parade. Službeno se ne zna koliko ih je bilo, ali radi se u svakom slučaju o značajnom broju, najmanje par stotina. Policajci u odorama su osiguravali uže središte grada, bilo je poprilično i interventne policije, ali i inspektora u civilu. Helikopter ove godine nije zamijećen, ali jest policijski brod u gradskoj luci. Ništa se nije htjelo prepustiti slučaju pa ni da paradu iznenade komandosi iz mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara