"Balkan više nije leglo kriminala"

PODRUČJE Balkana koje je tijekom ratova i kaotične tranzicije iz komunizma bilo plodno tlo za kriminal i nasilje, postalo je jedno od najsigurnijih područja u Europi.

Takav zaključak naveden je u izvješću UN-a koje je uključilo devet balkanskih zemalja, zajedno s Hrvatskom i BiH. Razina ubojstava, pljački i silovanja u toj regiji, na manjoj je razini danas od one u Zapadnoj Europi.

"Koliko god to bilo iznenađujuće, Balkanska regija jedna je od najsigurnijih u Europi", stoji u izvješću, a prenosi Associated press.

"Balkan sve više izlazi iz ere u kojoj su demagozi, tajna policija i kriminalci profitirali kršenjem sankcija i krijumčarenjem ljudi, oružja, droge i cigareta", nadalje se navodi u izvješću.

Istraživanje naziva "Kriminal i njegov utjecaj na Balkansku regiju" pokrivalo je devet zemlja, u koje spadaju: Hrvatska, BiH, Albanija, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunjska i Moldavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč napretku, organizirani kriminal te sprega kriminalaca s političarima i biznisom i dalje predstavljaju ozbiljan sigurnosni izazov u nekoliko balkanskih zemalja, iako je i taj segment pokazao trend opadanja, kazao je Antonio Maria Costa, izvršni direktor Ureda za narkotike pri Ujedinjenim narodima.

U izvješću piše kako je vrlo vjerojatno da će se trend smanjenja vala kriminala u regiji nastaviti smanjivati "s obzirom da regija nema uobičajene slabe točke koje su preduvjet porastu kriminala svugdje u svijetu: masovnog siromaštva, neujednačenih prihoda, divlje urbanizacije i velikog broja nezaposlenih mladih osoba".

"Neki od vas bit će iznenađeni zaključcima ovog izvješća", izjavio je Costa na konferenciji za medije u Bruxellesu, ukazujući na stereotipno viđenje balkanske regije kao mjesta bezakonja.

B.V.
Foto: un.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara