Balkanski barometar: Nezaposlenost glavna briga u regiji, raste zabrinutost zbog korupcije

Balkanski barometar: Nezaposlenost glavna briga u regiji, raste zabrinutost zbog korupcije

Screenshot: RCC
 
VIJEĆE za regionalnu suradnju (RCC) predstavilo je danas u Bruxellesu Balkanski barometar (BB) za 2017. godinu, istraživanje mišljenja građana i gospodarstvenika o situaciji u regiji.
 
"Nezaposlenost ostaje glavna briga naših građana, iako više većih ekonomija u regiji pokazuje znakove ekonomskog oporavka. Zabrinjavajuće je da je, prema rezultatima Barometa, sve veća zabrinutost zbog korupcije.

U Barometru od 2015. godine 15 posto ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regije, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27 posto. Ove godine 32 posto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem,“ rekao je Goran Svilanović, Glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Povećanje ekonomskog rasta u ekonomijama u regiji sa sobom je donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada. Iako nije novost da je pred regijom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju poticajnih programa za dalji rast u regiji, naročito imajući u vidu provođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremilo Vijeće za regionalnu suradnju, a odobrili lideri iz regiji, ovog ljeta u Trstu", dodao je Svilanović".

O širenju Europske unije
 
"Usprkos iskazanoj podršci europskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih šansi regije za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, s 23 posto ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.
 
Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje javnog mnijenja koje je naručilo Vijeće za regionalnu suradnju, a provela GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i gospodarstvenika iz regije na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd.

Trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno 8000 građana i 1600 poduzeća", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara