Ban Ki-moon: Opsada sirijskih gradova je ratni zločin, izgladnjivanje se koristi kao oružje

Ban Ki-moon: Opsada sirijskih gradova je ratni zločin, izgladnjivanje se koristi kao oružje

Foto: Hina

OPSADA sirijskih gradova je "ratni zločin", ocijenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, uoči vjerojatnog sastanka Vijeća sigurnosti na zahtjev Pariza, Londona i Washingtona radi poboljšanja humanitarne pomoći tim gradovima.

Govoreći o sudbini Madaje i drugih gradova koje su opkolili borci u Siriji, Ban je novinarima kazao: "Budimo jasni: korištenje izgladnjivanja kao ratnog oružja ratni je zločin".

Naglasio je da su režim i oporba "krivi za to i druge strahote zabranjene međunarodnim humanitarnim zakonima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatražio je da "zemlje iz regije i izvan nje koje mogu imati utjecaj izvrše pritisak na zaraćene strane kako bi se postigao slobodan i produžen humanitarni pristup u čitavoj Siriji".

To je prvi put da se UN izražava tako otvoreno i na najvišoj razini, u trenutku kad su humanitarni konvoji uspjeli opskrbiti Madaju i još dva grada opkoljena već mjesecima.

Vijeće sigurnosti može se načelno obratiti Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Siriji no vjerojatno je da bi Rusija i Kina koje štite sirijski režim od zapadnih pritisaka blokirale takvu inicijativu.

Po UN-u, 4,5 milijuna Sirijaca živi u zonama teškog pristupa za humanitarne organizacije a gotovo 400.000 ih opkoljuju režimske snage ili oporbene oružane skupine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara