Banda "ruskih Ramba" uz podršku građana bori se protiv policijske brutalnosti

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikimedia

RUSKA je policija u istočnom dijelu zemlje pokrenula veliku akciju potrage za bandom kriminalaca i odmetnika od zakona koji sebe nazivaju "Grupa ruskih Ramba", a čiji su pripadnici odgovorni za nekoliko ubojstava i teških ranjavanja policajaca u posljednjih nekoliko mjeseci.

Da policija ima ozbiljnu namjeru obračunati se s kriminalnom bandom, kojoj je na čelu bivši vojnik i veteran rata u Čečeniji, 32-godišnji Roman Muromtsev, svjedoče i brojni tenkovi i helikopteri koji zajedno s ljudskom silom tragaju za odmetnicima. No ono što posebno brine ruske policijske vlasti jest činjenica da ti razbojnici imaju sve veću podršku među građanima, koji u njima vide svojevrsnu "ruku pravde" koja se u njihovo ime obračunava s rastućim policijskim nasiljem.

Policijsko nasilje postalo plodno tlo za bijes i mržnju građana prema policiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ruska je policija u većem dijelu zemlje već više od godinu dana u svojevrsnoj nemilosti među građanima nakon što su njezini pripadnici izazvali nekoliko javnih skandala i nasilnih napada na građane, u kojima je bilo i mrtvih i ranjenih. Sve je kulminiralo prošloga travnja kad je policajac Denis Jevsjukov iz čista mira otvorio vatru u jednom moskovskom supermarketu, ubivši dvije i ozlijedivši sedam osoba. Nakon toga je u javnost izbio čitav niz primjera nepotrebne policijske brutalnosti nad građanima, što je dodatno ogorčilo građane i okrenulo ih protiv policije.

Grupa "ruskih Ramba", kako objavljuju ruski mediji, također je organizirana od pojedinaca koji su proteklih godina i sami bili žrtve policijskog nasilja i batina i koji uz to dolaze iz besperspektivnih i siromašnih dijelova zemlje, a sličnu je sudbinu doživio i vođa Muromtsev. Stoga je on u ime kriminalne grupe pozvao sve građane da im se pridruže u, kako je rekao, "ratu protiv policijskog zla", izjavivši kako je spreman u tom "ratu" dati i vlastiti život.

Njegov je poziv, kako se čini, naišao na plodno tlo među ogorčenim građanima istoka Rusije, u kojem raste prijetnja od izbijanja socijalnih nemira zbog visoke stope nezaposlenosti i srozavanja životnih uvjeta. Neke neslužbene ankete koje su proveli lokalni mediji pokazale su da je čak 70 posto anketiranih građana stalo na stranu "Ramba", koje nazivaju "partizanima" i "Robin Hoodovima" ruske stvarnosti, a neki ih uspoređuju i s legendarnim južnoameričkim borcem Cheom Guevarom. Stoga ne čudi brojno ljudstvo i tehnička potpora u ovoj akciji, jer je policija pomnom pretragom šuma i močvara u kojima se, kako se pretpostavlja, skrivaju odmetnici, odlučna spriječiti širenje građanskog bijesa i gubljenje kontrole nad nezadovoljstvom Rusa na istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara