Bandić 28. 1. priredio novogodišnji prijem

Bandić 28. 1. priredio novogodišnji prijem
Foto: Pixsell/Dalibor Urukalovic

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić priredili su večeras u palači Dverce novogodišnji prijem za novinare, na kojem su im zahvalili na profesionalnom i objektivnom informiranju te im poželjeli još bolju suradnju u 2019.

Bandić je novinarima zahvalio na predanom radu kojim su, prateći njihove svakodnevne aktivnosti, nepristrano, profesionalno i objektivno informirali sugrađane. "U danima kada lažne vijesti i neopravdani senzacionalizam zauzimaju sve više prostora u medijima, vi ste uporište onog pravog i istinskog novinarstva s vijestima iz života grada", istaknuo je.

"Vi ste naš korektiv, glas koji propituje i čuvar onih vrijednosti koje Zagreb čine metropolom kakva jest", rekao je Bandić. Istaknuo je kako je uloga medija da informira, ali i zastupa sve građene, ukazuje na sve nepravde, propuste te sve dobre i korisne stvari koje zanimaju sugrađane. "Vjerujem da ćemo u godini koja je pred nama doživjeti brojne pozitivne stvari i zajedno prevladati one loše", poručio je gradonačelnik Bandić.  

I predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić čestitao je novinarima 2019. godinu. Suradnju u 2018. ocijenio je kvalitetnom, a 2019. godinu zahtjevnom i za političare i za novinare budući da slijede izbori za Europski parlament i predsjednički, te pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. Zamolio ih je da "uvijek informacija bude zaista informacija, da ne bude senzacija".     

Tradicionalno primanje

Pozivu na tradicionalno primanje gradonačelniku Bandiću i predsjedniku Gradske skupštine Mikuliću zahvalile su glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva (HND) Ema Tarabochia i predsjednica Hrvatskih novinara i publicista (HNIP) Katja Kušec.  

Tarabochia je izrazila nadu da će u 2019. biti prilike za suradnju HND-a i Grada na projektima koji će doprinijeti jačanju HND-a u borbi za bolji položaj njegovih članova, novinara i medija općenito. Izrazila je nadu da će u 2019. "biti više sluha za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara, koji su tu da čuvaju još uvijek krhku demokraciju ove zemlje". Novinari su danas, rekla je, suočeni s brojnim pritiscima i napadima, ubrzanim tehnološkim promjenama, profinjenim oblicima cenzure, ali, na žalost, i s izostankom podrške sustava, odnosno, institucija. 

"HND podsjeća da su novinari koji časno i profesionalno rade svoj posao često mete govora mržnje, najgnjusnijih prijetnji, često i brutalnih fizičkih napada, a posljednjih godina sve je jači progon novinara tužbama, koji se u određenom broju slučajeva koristi kao sredstvo financijskog pritiska na novinare i medijske kuće. Kao što znate, jedna od žrtava takve vrste progona je i samo Hrvatsko novinarsko društvo", rekla je glavna tajnica HND-a. 

Predsjednica HNIP-a Katja Kušec je rekla kako je prošla godina bila iznimno bogata događanjima na koje su, kazala je, mediji i novinari reagirali ponekad u skladu s višim, a nažalost ponekad u skladu s nižim profesionalnim standardima. Prečesto se, rekla je, uočavao površan pristup provjeri istinitosti i cjelovitosti informacija, pa smo se suočavali, ako ne baš s potpuno lažnim vijestima, a ono s iskrivljenim informacijama ili poluinformacijama. Rekla je kako nažalost, kao posljedica stalnog utjecaja politike i biznisa na medije, novinarska struka nije etički konsolidirana.

Poželjela je u 2019. još događaja poput osvajanja drugog mjesta naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koji će, kazala je, pokazati da možemo raditi na najvišoj civilizacijskoj razini, gledajući svoje interese, a ne oštećujući nikoga.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara