Bandić držao presicu o koroni u Zagrebu, usporedio se s Isusom i svađao s novinarima

Bandić držao presicu o koroni u Zagrebu, usporedio se s Isusom i svađao s novinarima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Video: Index

TJEDNIMA već svi lokalni stožeri dnevno objavljuju podatke o koronavirusu na području svojih županija, no ne i Grad Zagreb.

Bandić je danas napokon sazvao presicu koja će se sada održavati svakoga dana, a današnja je protekla u svađi Bandića s novinarima.

>> Tekstualni prijenos

Preko vikenda su testirane 323 osobe, jučer samo 114. Ukupno je obavljeno 2007 testiranja, a 265 je pozitivno. U karanteni je 12 osoba. Psihološku pomoć je dobilo oko 2800 osoba. Šostar je najavio oko 300 testiranja svaki dan.

Osam policijskih službenika PU zagrebačke je pozitivno na koronavirus, otkrio je načelnik PU zagrebačke.

Javnosti se obratio i šef zagrebačkih vatrogasaca. Rekao je kako su imali više intervencija u ovih par tjedana nego cijele prošle godine.

Onda je na red došao Bandić.

"Volio bih zahvaliti građanima. Tko to priča tamo, neka prestane. Ne može se raditi kad se dekoncentrira. Onima koji su pogođeni potresom na strpljenju... Želim zahvaliti dragom Bogu što nam je u ovom tjednu dao lijepo vrijeme. Sutra će trajati presica kraće i manje će nas govoriti."

Bandić novinarki: Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći

"Želim reći da ćemo ovu utakmicu koja je pred nama dobiti svi zajedno. Trebat će nam vrijeme, snage, ljubavi da budemo bolji ljudi, više solidarnosti... Ovo meni liči na supermaraton. Molim dragog Boga, a i mi ćemo nešto napraviti da se ovo ne ponovi. Ljudi koji znaju nešto o seizmologiji kažu da smo imali samo stupanj više, dakle, 6,4 a ne 5,4, da bi cijeli donji i gornji grad bili sravnjeni sa zemljom."

"Ja imam stil i način svog rada, a građani će to onda vrednovati", rekao je Bandić.

"Znate li što je Isus rekao kad su ga razapinjali? Ovo je kažnjivo i po europskim pravilima. Možete biti kažnjeni i po europskim pravilima, nemojte to činiti. Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći. Vi ste samo jedna od Zagrepčanki. Ja sam znao da će biti ovo pitanje, kladio sam se sa svojima na kolegiju", svađao se s novinarkom koja ga je pitala čemu sad alarmantnost i jesu li presice koje će se odsad održavati svaki dan peglanje imidža.

Margetić Bandiću: Nije točno da na Jakuševcu nema dijelova povijesnih zgrada

Bandić je prvo rekao da nije točno da su dijelovi povijesnih zgrada na smetlištu.

"Ja ne znam što ste vi po struci. Ne može se ono što je palo vratiti nazad. Ne može se to vratiti nazad nego se može napraviti replika. Vi imate pravo na svoje mišljenje. Mora se fotkati i napraviti replika svega što je palo s povijesnih zgrada", odgovorio je Margetiću.

"Nisam ja rekao da su građani krivi za potres, sve je izvučeno iz konteksta", kaže Bandić.

"Ne znam odakle vam toliko snage da upirete, ne razumijem", govorio je novinarima kojima ne daje odgovor na pitanje.

"Po sadašnjem zakonu možemo pomoći 5 posto. Ja sam predložio da se u zakon uvrsti izmjena tih postotaka", tvrdi Bandić.

Na pitanje zašto je gradio spomenike i fontane, a nije ulagao u stare škole i vrtiće u centru rekao je da će poslati popis što je sve izgrađeno.

Bandić sada tvrdi da nikada nije okrivio građane za to što su im se kuće srušile u potresu.

Sad tvrdi da nije rekao da su građani krivi za to što su im se srušile kuće

"Nisam nikada rekao da su građani krivi. Krivi smo svi, i država i Grad i građani, što nismo više ulagali u svoju imovinu. A za potres nitko nije kriv", rekao je Bandić.

Na pitanje što će se prvo sanirati i kakav je točan plan, Bandić je dogovorio: "Mi k'o da smo na drugoj planeti... Ja šumom, vi drumom.'' Rekao je kako se prvo treba donijeti zakonski okvir, da će se postupati tako da počnu od najtežih slučajeva.

Bandić priča kako je dijelio stanove u Jelkovcu i najavljuje da će se problem onih koji nemaju gdje živjeti nakon što su im u potresu srušene kuće rješavati novim stanovima. "Počet ćemo najesen graditi 300 stanova u Podbrežju.

Bandićeva glasnogovornica je prekinula presicu iako je bilo još novinarskih pitanja s obrazloženjem da će i sutra biti presica pa će se tada nastaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara