Bandić nakon prihvaćanja GUP-a: Neću dovoditi u pitanje javni interes zbog privatnih investitora

ZAGREBAČKA skupština danas je prihvatila konačni prijedlog Generalnog urbanističkog plana Zagreba. To je već trebalo biti učinjeno na posljednjoj sjednici, ali tada se nije pojavio dovoljan broj vijećnika SDP-a. Vijećnici SDP-a koji se nisu pojavili opravdali su se obavezama u izbornoj kampanji, pa se pričalo da je predsjednik Milanović to organizirao kako bi zadao udarac Milanu Bandiću. No, danas su se svi pojavili pa nije bilo zapreka za izglasavanje GUP-a.

Protiv GUP-a su glasali predstavnici stranke koja je najveći saveznik SDP-a na nacionalnoj razini, zastupnici HNS-a i očekivano, zastupnici HSP-a. Nakon propale prošle sjednice predstavnici ove dvije stranke tvrdili su da im stižu prijetnje smrću jer se protive GUP-u.

Prilikom glasovanja zastupnici HDZ-a su bili suzdržani, a u tome im se pridružio i vijećnik SDP-a Jurica Mejić te dvoje nezavisnih zastupnika.

Proteklih mjeseci građani i udruge su se najviše bunili protiv najavljene gradnje garaže Tomislava Horvatinčića i šoping centra na Cvjetnom trgu. Morana Paliković Gruden (HNS) rekla je kako se sada čini da Horvatinčić može dobiti dozvolu i graditi svoj projekt na Cvjetnom trgu unatoč potpisima 54.000 građana.

Njoj je odgovorila Jelena Pavičević Vukičević (SDP) koja tvrdi da GUP daje mogućnosti da se uredi svih 16 donjogradskih blokova, te da se on ne odnosi samo na Cvjetni trg.
Bandić je rekao kako bez definiranja javnog interesa u Zagrebu neće biti ostvaren niti jedan projekt, te da neće dovoditi u pitanje javni interes zbog privatnih investitora.

"Neka ih se javi što više, ali tvrdim da nećemo dovoditi u pitanje javni interes", kazao je.

Zagrebački gradonačelnik je odbacio optužbe onih koji mu imputiraju nepravilnosti u zagrebačkom urbanizmu. Sve takve kritičare je podsjetio da su kupnjom zemljišta osvojene strateške plohe za razvoj grada.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara