Bandić: Plaću za travanj ćemo imati, a za svibanj nisam siguran

Bandić: Plaću za travanj ćemo imati, a za svibanj nisam siguran
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik i višestruki optuženik USKOK-a Milan Bandić jučer je izjavio kako će Grad Zagreb obnoviti svoju imovinu, a da će vlasnici privatnih zgrada morati to učiniti sami, optuživši ih za neulaganje i neodržavanje svojih nekretnina.

Najavio je i formiranje sektora u gradskom Uredu za izgradnju u kojeg će se slijevati sve informacije na jednom mjestu te kvantificiranje broja oštećenja, kvalifikacija stupnja oštećenja te način sanacije oštećenih objekata.

>> Bandić o posljedicama potresa: Ljudi su sami krivi jer nisu ulagali u svoju imovinu

Na novinarski upit misli li da je kompetentan i sposoban odraditi posao obnove Zagreba ili to treba država preuzeti na sebe, Bandić je podsjetio kako je zadnjih 20 godina apelirao na privatne vlasnike zgrada i ponudio im 80 posto sredstava za obnovu pročelja i krovišta. No, od četiri tisuće za to se prijavilo njih 383.

Bandić drži kako bez izmjene zakonskog okvira Grad Zagreb ne može obnavljati privatnu imovinu. Stoga će vlasnici privatne imovine štetu morati nadomjestiti po postojećem zakonu ili iz osiguranja ako su osigurali nekretninu te do pet posto pomoći od grada ili države ako je objekt oštećen više od 60 posto.

Mi ćemo plaću imati za travanj, a za svibanj nisam siguran

Na opetovana novinarska pitanja o snošenju vlastite odgovornost za oštećene zgrade u gradskom vlasništvu (škole, domovi za starije i sl.), ustvrdio je kako je u škole ulagao više nego svi gradonačelnici prije njega zadnjih 40 godina.

"Ja sam ulagao više u škole nego svi moji prethodnici zajedno'", rekao je. 

Naveo je i da su škole u Donjem i Gornjem gradu, koje su građene prije više od stotinu godina, oštećene. 

"Održavane su, ali nisu održavane dovoljno. Mala je šteta u školama u odnosu na privatno vlasništvo", kazao je. Dodao je i kako vrtići, kao i domovi za starije, nisu jače oštećeni.

''Imamo malo manevarskog ili nikakvog prostora'', rekao je Bandić i naglasio da nas sve tek čeka posljedica koronavirusa - gospodarski virus. 

''Mi ćemo plaću imati za travanj, a za svibanj nisam siguran'', rekao je i objasnio da misli na proračun Grada. 

''Gradonačelnik zna što radi, na zločeste stvari ne želim trošiti riječi'', rekao je ne odgovorivši na brojna novinarska pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara