Bandić prekršio zakon kad je Čovića postavio za predsjednika uprave Zagrebačkog Holdinga?

U PRIOPĆENJU koje je medijima poslala Zelena lista tvrdi se kako je imenovanje Ive Čovića kao novog predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga - kršenje zakona, te da se ostavkama Ivankovića i Ljubičića samo želi izbjeći odgovornost za katastrofalno poslovanje i bezbrojne afere.

"Iskorišten je marginalni povod (možda i ciljano iskonstruiran), da bi se u strahu od ozbiljne političke i kaznene odgovornosti zabašurili bitni problemi. Kao da je važnija objava jednog opskurnog anonimnog pamfleta, nego činjenica da je zbog borbe protiv korupcije Igor Rađenović bio pretučen" - stoji u priopćenju te se dodaje kako će "obojica pokajnika ostati na visokim položajima u srcu hobotnice koja davi Zagreb."

Također, iz Zelene liste dodaju kako je Slobodan Ljubičić još prije godinu dana najavljivao da se želi povući s položaja u pomrčinu koja mu bolje odgovara.

Tko bira predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga?

"Holding je trgovačko društvo, a Zakon o trgovačkim društvima, članak 244, kaže da "članove uprave i predsjednika imenuje Nadzorni odbor". Trenutni gradonačelnik grada Zagreba, čak i kad (protivno zdravom razumu) osobno čini Skupštinu trgovačkog društva, ne može nikoga za predsjednika uprave imenovati; a nismo čuli ništa o tome da se Nadzorni odbor sastao. Čak i ako jeste - po zakonu, novi predsjednik uprave bira se natječajem." - uvjerena je Zelena lista.

Prema njima cjelokupni projekt "Zagrebački holding" pokazao se potpunim promašajem s gledišta dobrobiti Zagrepčana.

"Ali ne s gledišta privatnih interesa beskrupuloznih špekulanata i razvojnika (developera) i njihovih pokrovitelja u gradskoj upravi i upravi Holdinga. Osnivanje i djelovanje Holdinga samo je dio nasilništva, bahatosti, profiterstva, prezira zakonitosti i javnosti, koje karakterizira "vladavinu" trenutnog gradonačelnika Milana Bandića."

"Formalno najjača oporbena stranka, HDZ, brojnim je klijentelističkim i interesnim vezama povezana s njegovom klikom. Danas ključni ljudi počeli su svoje karijere u doba komunizma, zatim su se smišljeno raspodijelili po raznim strankama. Zagrebom se još od rušenja Većeslava Holjevca upravlja protivno minimalnom javnom interesu - jednako u komunizmu, u doba vladavine HDZ-a, koalicije SDP-a i HNS-a te današnje osobne vladavine Milana Bandića (koji bolje kontrolira satelitske stranke - HSU, HSS i SNL - od svoje vlastite). Vrhunac je cinizma da je taj čovjek član stranke, koja po imenu zastupa socijalnu demokraciju. To je pljuska demokratskoj lijevoj tradiciji, koja se zasniva na obrani interesa običnog naroda, građana i radnika te na načelima participativne demokracije i socijalne pravde – načelima, koja zastupa i stranka Zelena lista. Sve loše tendencije sada su dovedene do ekstrema. Vrijeme je da taj čir pukne. Treba udariti u glavu hobotnice; a to narod, na sreću, može učiniti izborima." - zaključuje se u priopćenju Zelene liste.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara