KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Bandić umirovljenicima dijeli po dvije maske, morat će ih nositi i tete u vrtićima

Bandić umirovljenicima dijeli po dvije maske, morat će ih nositi i tete u vrtićima
Video: Index Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ZAGREBU je 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je jutros Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

Presicu iz Zagreba mogli ste pratiti na Indexu

Oboljele dvije medicinske sestre

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč govorio je prvi.

“Imamo i dalje trend pogoršanja, odnosno detektirano je 11 novooboljelih. Samim tim i u jednoj ustanovi su dvije medicinske sestre pozitivne. Testirane su 62 osobe koje su mogle doći u doticaj. Činimo sve što je nužno”, rekao je i dodao kako za sada sustav funkcionira zadovoljavajuće.

Obratila se i zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Šikić, koja je rekla kako je u Gradu Zagrebu 51 aktivan slučaj u ovom trenutku.

Oboljela dvojica policajaca

Iz policijske uprave zagrebačke su poručili kako je pod covid-mjerama sveukupno 627 građana te kako se radi o povećanju od 150 osoba u odnosu na jučer. Dodali su i kako u posljednja 24 sata nije zabilježeno nikakvo kršenje mjera.

"Imamo povećanje za dva djelatnika. Još jedan djelatnik je zaražen koronavirusom", rekao je predstavnik PU zagrebačke.

Bandić uvodi maske u vrtićima

Potom se obratio gradonačelnik koji je rekao kako nije dobro da svaki dan raste broj slučajeva.

"Mi smo razmotrili izvješća i donijeli jednu preporuku za tri socijalne skupine i jednu obavezu. Prva preporuka je da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema, neka se javi u Crveni križ i uzeti masku. Drugo, za to je zadužena direktorica ZET-a i gospodin Penava i Ured za javnu nabavu i pročelnik Ureda za zdravlje. Druga su skupina naši najmlađi, imamo proboj covida u dječje vrtiće. Imamo od sada obavezu da sve tete u vrtiću nose maske. Treća socijalna skupina su korisnici pučkih kuhinja", to su preporuke.

"Četvrto je da se za najrizičniju skupinu, naše penzionere, da im se putem mjesnih odbora podijele po dvije maske u roku 48 sati. Svaki umirovljenik grada Zagreba će dobiti maske", rekao je.

Na novinarsko pitanje je odgovorio kako će upozoravati, ali kako još neće kažnjavati.

Pitali ga za njegovo zdravlje

Novinari su Bandića pitali i za njegovo zdravlje.

"Funkcioniram normalno, nećete me se tako lako riješit", rekao je.

Dodao je kako gradski prijevoz koriste umirovljenici i kako, kada se uvodi obaveza nošenja maski, Grad preuzima obavezu da im nabavi maske.

Rečeno je i kako su u tramvajima osigurana dezinfekcijska sredstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara