Bandić uvjeren da će GUP biti usvojen u prosincu

Bandić uvjeren da će GUP biti usvojen u prosincu
Foto:Pixsell/Marko Lukunic

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić danas je izrazio uvjerenost da će Generalni urbanistički plan (GUP) u prosincu biti na sjednici gradske Skupštine i da će biti usvojen.

Izmjene zagrebačkog GUP-a kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana ponovno danas nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje drži da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi. 

Novu situaciju oko GUP-a gradonačelnik je komentirao nakon predstavljanja zimske službe, no na pitanje smatra li da ga je HDZ prevario vezano uz GUP, nije odgovorio.

Bandić: GUP može ići na doradu ako treba i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji

"Ja ne znam o čemu pričate. GUP će biti usvojen sukladno poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima", odgovorio je Bandić.

GUP, kaže, može ići na doradu ako treba i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji.

"U interesu je jednako gradonačelnika i ministra (Predraga) Štromara i premijera (Andreja) Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije, da dobijemo plaće jer ako toga nema, nema ni Zagreba", ustvrdio je Bandić. 

U petak je Ministarstvo graditeljstva već po drugi put odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

Udruge: Nakaradno provedena javna rasprava

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti”, odlučilo je tada Ministarstvo.

Uslijedila je, u prvoj polovici kolovoza, javna rasprava za koju udruge tvrde da je "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17 i to onih koje su uputila gradska tijela ili službe, a nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara