Bandić zadivljen kako se u SAD-u i Kanadi poštuje vlastita država

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio o svom nedavnom posjetu SAD-u i Kanadi, dogovorenoj suradnji s kolegama gradonačelnicima i hrvatskim iseljeništvom.

"Zadivljen sam kako se u SAD-u i Kanadi poštuje vlastita država i identitet, a istovremeno uvažavaju drugi i drugačije", istaknuo je Bandić dodajući da to trebamo učiti od Kanađana i Amerikanaca.

S tim u vezi naveo je kako ga je zadivilo vojno groblje Arlington U Washingtonu i da je nakon toga još čvršći u odluci o gradnji Muzeja Domovinske zahvalnosti i spomenika Domovinskog rata na potezu od koncertne dvorane Lisinski, odnosno zgrade Matice iseljenika do zgrade Poglavarstva, a o čemu je već prije dogovarao s premijerom Ivom Sanaderom.

Posjet Arlingtonu još je više učvrstio tu odluku i potrebu da se na spomenik uklešu imena svakog hrvatskog branitelja poginulog u Domovinskom ratu, rekao je.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić tome je dodao kako Amerikanci imaju ispisano ime svakog svog vojnika poginulog u Vijetnamu, a mi ne znamo ni kada je rat počeo i završio niti tko su žrtve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Bandić rekao je da je na proslavu Dana Zagreba, 31. svibnja pozvao gradonačelnike gradova koje je posjetio te da je dogovorena kulturna suradnja i razmjena srednjoškolaca završnih razreda, studenata i postidiplomaca.

Naveo je da je s predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem i suradnicima razgovarao o poslovnoj suradnji. Našim iseljenicima predstavio sam projektne prioritete u razdoblju do 2009. i pozvao ih u javno-privatno partnerstvo, odnosno da investiraju u dječje vrtiće, domove za starije ljude i garaže.

Na pitanje je li hrvatskim iseljenicima ponudio da investiraju u velike projekte, u gradnju Sveučilišne bolnice ili Maksimirski stadion, Bandić je dogovorio da nije, jer zna da oni nemaju oko 150 do 200 milijuna eura koliko bi trebalo uložiti u primjerice Sveučilišnu bolnicu.

Rekao je također da je Hrvatskoj bratskoj zajednici dodijeljen prostor u Draškovićevoj ulici i da će se investirati u uređenje.

Za posjeta SAD-u Bandić je nazočio i molitvenom doručku koji je priredio predsjednik SAD-a George Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara