Bandićeva savjetnica tvrdi da je fabricirala dopis na zahtjev USKOK-a

Bandićeva savjetnica tvrdi da je fabricirala dopis na zahtjev USKOK-a
Foto: Pixsell/Filip Kos

NA SUĐENJU Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u aferi Štandovi svjedočila je Sandra Švaljek, nekadašnja Bandićeva zamjenica. Sandra Švaljek vodila je Zagreb u vrijeme dok je Bandić bio u pritvoru.

“Gradonačelnik je donio odluku o prihvaćanju pokroviteljstva nad prikupljanjem potpisa. Nakon toga su inicijativi stizali računi, a oni ih nisu plaćali nego su ih slali Gradu Zagrebu. Mi ih nismo mogli plaćati jer nije bilo odluke o financijskom pokroviteljstvu. Gradonačelnik je kasnije tvrdio da je namjeravao donijeti odluku o financijskoj potpori, ali ona nije donesena”, rekla je Sandra Švaljek.

Bandić ju je jednom prilikom pitao zašto ne plaća te račune. Odgovorila mu je da ne plaća jer on sam nije donio odluku o financijskom pokroviteljstvu. Konzultirala se i sa Slavkom Kojićem, tadašnjim pročelnikom za financije. On ju je upozorio da bi plaćanje tih računa spadalo u financiranje političkih aktivnosti, što nije dozvoljeno.

"Dopis je fabriciran"

Osim nje svjedočila je i Andrea Šulentić, posebna savjetnica u Uredu gradonačelnika. Sudjelovala je u izradi zaključka o pokroviteljstvu nad prikupljanjem potpisa za referendum Birajmo zastupnike imenom i prezimenom.

“Zaključak o pokroviteljstvu nije bio financijske naravi, ali nije ni isključivao mogućnost da se kasnije donese zaključak kojim bi se pokrili troškovi”, rekla je Andrea Šušnjara.

Kada je Milan Bandić pritvoren u Gradu Zagreb stigao je dopis i računi iz udruge U ime obitelji na koji nisu odgovarali dok im nisu iz Uskoka naredili da odgovore.

“Dopis je fabriciran. Na tom dopisu stoji datum 22. siječnja 2015., ali dopis je po nalogu USKOK-a pisan 23. siječnja. Po njega je istoga dana došao uskočki inspektor Pero Mihaljević. Tek nakon toga smo ga poslali udruzi. Dopis nije neistinit, ali je antedatiran”, svjedočila je Andrea Šulentić.

Pritisci iz Uskoka?

Odvjetnik Krešimir Krsnik želio je upitati je li bilo kakvih pritisaka iz Uskoka, ali sudac Majerović nije dozvolio to pitanje.

Ivan Munjin iz građanske inicijative je svjedočio da je Željka Markić s Bandićem dogovorila da Grad Zagreb pokrije troškove štandova i tiskanja letaka i plakata te besplatno da štandove na korištenje.

“Dobili smo mail iz Tržnica Zagreb da unaprijed platimo korištenje štandova. Željka Markić je kontaktirala kabinet gradonačelnika i dobila potvrdu da će Grad to platiti. Mi smo račune vraćali, jer nismo bili naručitelji usluga”, rekao je Munjin.

Suđenje se nastavlja 9. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara