Bandićevo povećanje plaća Holdingu košta desetke milijuna kn. To je samo početak

Bandićevo povećanje plaća Holdingu košta desetke milijuna kn. To je samo početak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / WiKi/Patrik Macek/PIXSELL

RADNICI Zagrebačkog holdinga potpisali su danas novi kolektivni ugovor koji će vrijediti naredne četiri godine, a tim će ugovorom, koji je na snazi od 1. siječnja 2020. dobiti veće plaće i tzv. hranarinu, dok su im lani uveli 13. plaću u iznosu od 3500 kuna umjesto božićnice. Povećanje plaće i uvođenje hranarine za holdingovce gradski će proračun godišnje koštati desetke milijuna kuna.

No to nije jedino opterećenje za gradski proračun. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je nedavno odlučio građanima isprazniti džepove povećanjem cijena odvoza smeća, najavio je da će povećati plaću i dodatke na nju uvesti i Gradskoj upravi te gradskim firmama koje su izašle iz Holdinga.

Bandić je danas najavio da će isti kolektivni ugovor, kao što su ga potpisali radnici Zagrebačkog holdinga, u petak potpisati i radnici Vodoopskrbe i odvodnje, ZET-a i Zagrebačkog velesajma, koji više nisu dio Holdinga, te djelatnici Gradske uprave.

Dobivaju 5000 kuna za prehranu

Nakon višemjesečnih pregovora između pregovaračkih odbora dogovoreno je, kazali su nam u Zagrebačkom holdingu, povećanje osnovice za obračun plaće za 5,8%, i to sa sadašnjih 2884,87 kuna na 3052,20 kuna.

Uz to će dobivati 5000 kuna godišnje kao hranarinu, tj. naknadu za prehranu koja će im se isplaćivati mjesečno u iznosu od 416 kuna.

Zagrebački holding d.o.o. zapošljava 5400 radnika, a posluje kroz 14 podružnica, pa će tako ovo povećanje plaća i uvođenje hranarine gradski proračun, koji pune stanovnici Zagreba, godišnje koštati desetke milijuna kuna.

Treba naglasiti kako je lani radnicima Holdinga pak povećan iznos za božićnice. Prije su dobivali božićnicu od 2880 kuna, no prije godinu dana su postigli dogovor s Bandićem da im ne bude isplaćena božićnica, nego nagrada u visini od 3500 kuna. Omogućila im je to, kao i ostalim poslodavcima, odluka vlade donesena početkom studenog 2018. kojom se neoporezivi dio davanja poslodavaca poput božićnica, regresa ili uskrsnica povećava s 2500 kn na 7500 kn.

Veliki postotak bolovanja u Holdingu

U Holdingu su nam rekli kako im se istovremeno smanjio iznos za bolovanja, budući da je u Holdingu visok postotak tih bolovanja.

"S obzirom na visok postotak bolovanja, također se postiglo suglasje oko naknade plaće za vrijeme bolovanja, u svrhu destimulacije zloupotreba bolovanja i to smanjenjem stope plaćenog bolovanja za prvih 6 radnih dana s 85% na 75% plaće", rekli su nam u Holdingu.

Vezano za materijalna prava radnika, navode kako su iskorištene zakonske mogućnosti za isplatu neoporezivih iznosa za različite vrste materijalnih prava.

"Usuglašeno je da se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćuju u visini neoporezivog iznosa, te je uvedena naknada za prehranu u iznosu od 5.000 kn godišnje po zaposleniku, koja će se isplaćivati u jednakim mjesečnim iznosima (po 416 kn mjesečno). Utvrđen je u cijelosti sadržaj novog osuvremenjenog kolektivnog ugovora, koji je usklađen s važećim zakonima i poreznim propisima. Novi kolektivni ugovor prilagođen je potrebama  radnika i poslodavca te usklađen sa sadašnjim uvjetima na tržištu rada, a počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2020. godine", odgovorili su Indexu u Zagrebačkom holdingu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara