Bandiću poništen natječaj koji je dobio njegov kum, a kaznu od 100.000 kuna platit će - Zagrepčani

Bandiću poništen natječaj koji je dobio njegov kum, a kaznu od 100.000 kuna platit će - Zagrepčani
Ilustracija: Index (Wikipedia/SpeedyGonsales, FaH)
 
 "MA DAJTE! Znate da u komisija u pravilu potvrdi odluke Grada Zagreba. Idemo  s radovima u veljači", rekao je, vrlo nadobudno, u studenom ove godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tvrdeći kako nema afere ni opasnosti da se poništi natječaj zbog činjenice da je njegov kum dobio posao na rekonstrukciji rotora na Remetincu vrijednu gotovo 225 milijuna kuna i to nakon što su odbačene sve ostale prijave jer su imale pogrešnu ili nedostatnu dokumentaciju. 
 
 
Ali dogodilo se upravo to. Natječaj je na koncu poništen. 
 
Državna komisija za kontrolu postupaka Javne nabave donijela je rješenje prema kojem se mora raspisati novi natječaj, a Grad Zagreb mora platiti još i 100 tisuća kuna troškova žalbenog postupka. No krenimo redom. 
 
Tvrtka Tigra vlasnika Milana Penave pobijedila je na natječaju Grada Zagreba za izgradnju, odnosno rekonstrukciju rotora na Remetincu vrijednu gotovo 225 milijuna kuna. Riječ je zajedničkoj ponudi Kamgrada, Hidroelektre-Niskogradnje, DIV-a iz Samobora te Tigre.
 
Nitko nije znao popuniti natječajnu dokumentaciju!?
 
Njihova ponuda nije bila najpovoljnija od mogućih šest ponuda koje su pristigle na raspisani natječaj, no nevjerojatno je da ostalih pet nije uopće razmatrano jer su poslali pogrešnu ili nedostatnu dokumentaciju na Bandićev natječaj. Gotovo sve tvrtke nisu u cijelosti popunile ponudbeni troškovnik.
 
Zajednička ponuda tvrtke Colas, Elektrocentar Petek, Grasa i Pomgrada bila je teška 210 milijuna kuna, no oni nisu imali ponudbeni troškovnik. Tvrtka Swietelsky nudila je posao za 222 milijuna kuna, no ni oni nisu u cijelosti popunili ponudbeni troškovnik, kao ni Strabag koji je nudio posao za 234 milijuna kuna. GIP Pionir, GP Krk, Osijek Koteks i Tehnoelektro iz Đakova nisu mogli dokazati pravnu i poslovnu sposobnost, a nudili su daleko najmanju cijenu, i to 184 milijuna kuna. Istu zamjerku Bandićeva administracija našla je i kod ponude Kolektora Kolinga i Tehnike jer, kako stoji, "nisu u cijelosti popunili ponudbeni troškovnik". 
 
Strabag jedini platio 100 tisuća da se pokrene postupak
 
Nakon natječaja stigle su i tri žalbe na postupak natječaja, a žalbe su podnijeli Colas-Pomgrad-Elektrocentar-Grasa, Strabag te Kolektor Koling-Tehnika. Dvije žalbe su odbačene, a da nisu ni razmatrane jer nisu bili plaćeni troškovi žalbenog postupka. 
 
Jedino je Strabag ostao uporan. Platili su 100 tisuća kuna troškova, koliko je tražila Državna komisija za nabavu da bi ocijenila postupak, a njihovo strpljenje na kraju se isplatilo. 
 
Natječaj je poništen prošlog tjedna, a Rješenje je sada vidljivo na službenim stranicama Komisije. Komisija je utvrdila kako je Strabagova ponuda imala sve bitne odrednice natječaja, odnosno da je iz ponude vidljiva podjela predmeta nabave, količina i vrijednosni dio, odnosno da je njihova ponuda imala svu bitnu dokumentaciju za natječaj. 
 
Bandić nema pravo žalbe
 
Žalba na ovo Rješenje nije moguće, no Grad Zagreb može pokrenuti upravni spor. No teško da će se Bandić na to odlučiti. 
 
"Optimistički gledano, obnova bi mogla započeti u veljači, u travnju manje optimistički, zavisi koliko će žalbena procedura na drugostupanjskoj komisiji trajati", rekao je Bandić početkom studenog ove godine. No nakon što je jasno da se natječaj mora opet raspisati, teško da će se ispuniti i manje optimistička varijanta o početku poslova u travnju ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara