Banja Luka : Odgođen proces protiv 11 policajaca RS

ZBOG zahtjeva za izuzećem svih pet sudaca Velikog vijeća, danas je u banjalučkom Okružnom sudu odgođen početak suđenja 11 bivših policajaca iz Prijedora koji su optuženi za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su ovi policajci 14. kolovoza 1995. godine uhitili prijedorskog župnika Tomislava Matanovića, kojega su, zajedno s njegovim roditeljima, držali zatočenog u privatnim kućama u Prijedoru i okolici. Matanovići su, nakon više mjeseci, pronađeni ustrijeljeni u jednom seoskom bunaru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka današnjeg procesa, jedan od prvooptuženih je posredstvom svojega odvjetnika podnio zahtijev za izuzećem sudskog vijeća, nakon čega je predsjednik vijeća prekinuo proces i najavio da će cijeli spis uputiti predsjedniku Vrhovnog suda Republike Srpske.

U svibnju 2002. godine sudski spis o ubojstvu obitelji Matanović upućen je ICTY-u koji ga je, četiri mjeseca kasnije, vratio u Banju Luku s odobrenjem da se procesuiranje ovog zločina nastavi pred Okružnim sudom. Mjesec dana kasnije, u siječnju 2003., protiv okrivljenih, koji se brane sa slobode, podignuta je optužnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara