Banke u strahu od konkurencije iz tehnološkog sektora: Nove tehnologije smanjuju im zaradu

Banke u strahu od konkurencije iz tehnološkog sektora: Nove tehnologije smanjuju im zaradu

Foto: 123rf

U DANAS objavljenom izvješću PwC-a koje razmatra uzlet novih tehnologija u sektoru financijskih usluga i njihov učinak na tržišne sudionike, otkriva se da 83% tradicionalnih poduzeća za financijske usluge smatraju da postoji rizik od gubitka dijela poslovanja zbog samostalnih poduzeća za razvoj financijske tehnologije (FinTech poduzeća), a ta brojka raste na nevjerojatnih 95% u slučaju banaka, priopćili su iz PwC-a.

U izvješću "Blurred Lines: How FinTech is shaping Financial services" mogu se naći odgovori 544 izvršnih direktora, voditelja inovacija, direktora ulaganja i viših menadžera iz 46 zemalja koji su uključeni u digitalnu i tehnološku transformaciju u industriji financijskih usluga. Poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga smatraju da postoji rizik da 23% njihovih poslovnih aktivnosti preuzmu FinTech poduzeća, dok sama FinTech poduzeća predviđaju da bi mogla preuzeti 33% poslovnih aktivnosti od već postojećih poduzeća na tržištu financijskih usluga.

Bankarstvo i plaćanja pod najvećim udarom od FinTech poduzeća

Istraživanje je pokazalo da su bankarstvo i sektor plaćanja pod najvećim pritiskom od FinTech poduzeća. Ispitanici iz sektora prijenosa sredstava i plaćanja predviđaju da bi u sljedećih pet godina mogli izgubiti do 28% udjela na tržištu, a bankari predviđaju da bi mogli izgubiti 24 % udjela zbog FinTech poduzeća. Na području upravljanja imovinom ta je brojka 22%, a u osiguranju 21%.

Glavne prijetnje od FinTech poduzeća

Dvije trećine (67%) poduzeća za financijske usluge navelo je da je pritisak na profitne marže glavna prijetnja povezana s FinTech poduzećima, a slijedi ga gubitak udjela na tržištu (59%). Jedan od ključnih načina na koji FinTech poduzeća vrše pritisak na marže kroz inovacije jesu nagla poboljšanja u troškovima poslovanja. Na primjer, prijelaz na platforme u oblaku ne smanjuje samo avansne troškove, već i postojeće infrastrukturne troškove.

Neotkriven i podcijenjen potencijal baze Blockchain u financijskim uslugama

Blockchain, tehnologija distributivne digitalne knjige udjela (engl. distributed ledger technology), sljedeći je evolucijski skok u tehnologiji optimizacije poslovnih procesa. PwC smatra da bi mogao dovesti do radikalno drugačije konkurentne budućnosti u sektoru financijskih usluga u kojoj se postojeći način ostvarenja ukupne dobiti (eng. profit pool) onemogućuje i preusmjeruje prema vlasnicima novih i vrlo učinkovitih "blockchain" platformi. Ne samo da bi se mogle ostvariti velike uštede, nego i postići veća transparentnost. Unatoč tome, ta tehnologija nije visoko na popisu prioriteta ispitanika.

Iako većina (56%) prepoznaje važnost blockchain tehologije, 57% reklo je da nije sigurno da će reagirati na taj trend ili vjerojatno neće.

"Kada su suočena s disruptivnim tehnologijama, vodeća svjetska poduzeća ostvaruju uspjeh brzo ih uklapajući u svoj DNK kao dio svog redovnog poslovanja", rekao je Haskell Garfinkell, suvoditelj usluga za financijske tehnologije u SAD-u, PwC.

"Blockchain i disruptivne digitalne knjige udjela predstavljaju za poduzeća za financijske usluge jedinstvenu priliku da transformiraju svoje poslovanje. Smatramo da nedovoljno razumijevanje blockchain tehnologije i njezina disruptivnog potencijala predstavlja veliki rizik za postojeće poslovne modele, pa će poduzeća koja ne posvete dovoljno vremena tome da shvate popratni učinak podcijeniti prilike i prijetnje koje donosi blockchain."

Kako bi sve to stavio u pravi kontekst, PwC-ov globalni tim za blockchain otkrio je više od 700 poduzeća koja ulaze na to područje od čega za njih 150 kaže da ih treba pomno pratiti, a od tog broja za njih 25 očekuje se da će postati lideri.”

Izazovi za FinTech poduzeća i poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga

Istraživanje PwC-a pokazalo je da je najrašireniji oblik suradnje s FinTech poduzećima zajedničko partnerstvo (32%), što prema PwC-u pokazuje da poduzeća za financijske usluge još uvijek nisu spremna potpuno se posvetiti ulaganju u financijske tehnologije.

Na pitanje o izazovima s kojima se susreću u radu s FinTech poduzećima, 53% poduzeća koji već djeluju na tržištu navelo je IT sigurnost, regulatornu neizvjesnost (49%) i razlike u poslovnim modelima (40%).

U slučaju FinTech poduzeća, razlike u upravljanju i kulturi (54%), poslovni procesi (47%) i regulatorna neizvjesnost (43%) smatraju se trima glavnim izazovima u radu s tradicionalnim poduzećima za financijske usluge.

Steve Davies, lider za financijske tehnologije za regiju EMEA pri PwC-u, rekao je:

"Utjecaj financijskih tehnologija na promjene u sektoru financijskih usluga je izvanjski. PwC procjenjuje da bi sljedeća tri do pet globalna kumulativna ulaganja u financijske tehnologije mogla premašiti 150 milijardi dolara, a financijske institucije i tehnološka poduzeća gaze jedni preko drugih kako bi dobili priliku da se uključe u utrku. Kako polako nestaju granice između tradicionalnih financijskih, tehnoloških i telekomunikacijskih poduzeća, tako nastaju mnoga inovativna rješenja te je očito da ne postoji neko jednostavno rješenje za snalaženje u tom svijetu financijskih tehnologija", rekao je Davies.

Financijske tehnologije mijenjaju paradigmu posredničkih uloga

Manoj Kashyap, globalni lider PwC-a za financijske usluge specijaliziran za financijske tehnologije, zaključuje:

"Financijske tehnologije mijenjaju paradigmu tradicionalnih posredničkih uloga tako da ih čine zastarjelima. Iako su organizacije za financijske usluge posrednici u financijskom sustavu time što pružaju vrlo važne usluge svojim klijentima, njihove funkcije prisvajaju novi poslovni modeli temeljeni na tehnologiji.

S obzirom na vrlo brzi razvoj tehnologije poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga ne mogu si dopustiti da ignoriraju financijske tehnologije. Unatoč tome, naše istraživanje pokazuje da nezanemarivih 25% poduzeća nemaju nikakav doticaj s FinTech poduzećima. Budući da danas do promjena dolazi sve učestalije, nijedno poduzeće za financijske usluge ne smije spavati na lovorikama."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara