Bankrotiralo norveško brodogradilište koje je preuzeo Tomislav Debeljak

Bankrotiralo norveško brodogradilište koje je preuzeo Tomislav Debeljak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Hurtigruten

NORVEŠKO brodogradilište Kleven Verft, koje je u ožujku ove godine preuzela DIV Grupa Tomislava Debeljaka, danas će podnijeti zahtjev za stečajnim postupkom.

Stečaj uključuje Kleven Verft AS i dvije podružnice: Kleven Maritime Contra AS i Kleven Maritime Technology AS, piše The Norwegian Standard.

"Naša glavna ambicija bila je razvoj Klevena, stoga nam je vrlo žao što nismo pronašli rješenje za ovu tešku situaciju", izjavio je u priopćenju za medije Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Kleven Verfta.

>> DIV Grupa Tomislava Debeljaka preuzima norveško brodogradilište

Svi zaposlenici za sada će i dalje obavljati svoje redovne dužnosti jer ih pokriva vladina garancija plaća.

"Usko surađujemo s povjerenstvom kako bismo vidjeli mogu li se plaće brže isplatiti", rekao je Debeljak.

U priopćenju brodogradilišta stoji da su vjerovnici prošloga tjedna odlučili raskinuti ugovore o kreditu i zatvoriti bankovne račune tvrtke.

Optimizam tijekom preuzimanja brodogradilišta

Podsjetimo, DIV Grupa Tomislava Debeljaka postigla je krajem siječnja ove godine dogovor s norveškim brodarom Hurtigrutenom o preuzimanju norveškog brodogradilišta Kleven Verft.

"Nevjerojatno sam sretan zbog naših zaposlenika što ćemo dobiti novog solidnog vlasnika brodogradilišta. Kroz teško razdoblje uspjeli smo isporučiti fantastične brodove, kao i iskoristiti visoku stručnost u brodogradnji. Sada ćemo zajedno s novim vlasnicima razmišljati dugoročno i dalje se razvijati. Ovo će biti novo i uzbudljivo razdoblje za sve zaposlenike tvrtke", izjavio je tadašnji glavni direktor Kleven Verfta, Kjetil Bollestad. 

"Iznimno nam je drago što smo potpisali ovaj sporazum koji otvara priliku za suradnju dviju dugih i uspješnih tradicija brodogradnje. Kleven je u cijelom svijetu prepoznat kao norveško brodogradilište s prvoklasnim referencama i dizajnerskim znanjem, posebno kada je riječ o opremi za složene brodove. Najviše me raduje što je Brodosplit, koji smo uspjeli izuzetno dobro pozicionirati u segment izgradnje srednjih i polarnih brodova za krstarenje, pronašao poslovnog partnera s kojim će moći postići vrhunske rezultate", rekao je tada Debeljak i istaknuo kako će sinergijski učinci Klevena i Brodosplita dovesti do više učinkovitosti, ali i ušteda na troškovima od 5 posto, što će dovesti do više razine profitabilnosti.

Brodogradilište Kleven poznato je po tome što je Hurtigrutenu isporučilo prva dva kruzera u svijetu na hibridni pogon. Već neko vrijeme su bili u financijskim problemima, a DIV Grupa vodila je osjetljive pregovore s vjerovnicima koji su preuzeli kontrolu nad Kleven Verftom.

Nesigurna budućnost 400 zaposlenika

DIV grupa je priopćila kako je pandemija uzrokovala vrlo zahtjevno tržište, ali da su već prije postojali financijski izazovi povezani s postojećim ugovorima.

Tomislav Debeljak je kazao kako će njegova kompanija i dalje pokušavati riješiti situaciju te da je pokrenula neovisnu istragu kako bi se utvrdile sve činjenice.

Prema časopisu Sunnmørsposten, stečaj će utjecati na živote oko 400 zaposlenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara