Barroso: Nadstranački konsenzus ključan za pristupanje EU-u

Transparentnost i dobra komunikacija te nadstranački i nacionalni konsenzus ključni su za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, priopćeno je iz Sabora.

Šeks se sastao s Barrosom u sklopu njegova prvog službenog posjeta Hrvatskoj, a u izaslanstvu iz Bruxellesa bili su i povjerenik EK za proširenje Olli Rehn te glavni EU-ov pregovarač Michael Leigh.

Istaknuvši važnu ulogu parlamenta u procesu priključenja EU-u, Barroso je rekao da su "transparentnost i dobra komunikacija s jedne strane, te nadstranački i nacionalni konsenzus s druge strane" ključni u tom procesu, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

Dodao je da će ulaskom u EU, bez obzira na neka strahovanja u hrvatskoj javnosti, Hrvatska puno dobiti, a velike koristi od njenog članstva imat će i EU, imajući u vidu dragocjena iskustva i znanja Hrvatske zahvaljujući njenom položaju u regiji jugoistočne Europe, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Sabora Šeks ukazao je na novu i višu razinu odnosa između EU-a i Hrvatske koje karakterizira tijesna i intenzivna suradnja u okviru pregovaračkog procesa i kroz Zajednički parlamentarni odbor Hrvatske i EU-a.

Šeks je predsjednika EK-a izvijestio o svim aktivnostima Hrvatskog sabora u sklopu priprema Hrvatske za priključenje EU-u, posebno naglasivši nužnost iscrpnog informiranja hrvatske javnosti o svim aspektima ulaska u Uniju, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

(Hina) xpp/xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara