Bašar el-Asad iznenada posjetio Egipat i Saudijsku Arabiju

Sirijski predsjednik Bašar elAsad u nedjelju je iznenada posjetio Egipat i Saudijsku Arabiju kako bi s tamošnjim čelnicima razgovorao o Libanonu, samo dan nakon što je objavljeno kako Asad odbija zahtjev da s istražiteljima Ujedinjenih naroda razgovara o ubojstvu nekadašnjega libanonskoga premijera Rafika Haririja.

Egipatska državna Bliskoistočna novinska agencija (MENA) objavila je kako je egipatski predsjednik Hosni Mubarak u egipatskom odmaralištu Šarm-el-Šeiku oko sat vremena s Asadom razgovarao o stanju u Siriji i Libanonu.

"Sastanak dvojice čelnika bavio se rezultatima nedavnih razgovora predsjednika Mubaraka sa saudijskim kraljem Abdulahom... i francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu... te s libanonskim čelnicima i UN-om o Siriji i Libanonu", objavila je MENA bez dodatnih pojedinosti.

Asad je ranije tijekom dana posjetio i Saudijsku Arabiju. "Kralj Abdulah je potvrdio potrebu snažnih veza između Sirije i Libanona na svim poljima, tako da se zaštite interesi obiju zemalja, a i sigurnost regije", kaže se u priopćenju saudijske državne novinske agencije SPA nakon sastanka saudijskog suverena i sirijskog predsjednika u Džedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Diplomati su u subotu priopćili da je Asad odbio UN-ov zahtjev za razgovor u sklopu istrage o ubojstvu nekadašnjega libanonskoga premijera Rafika Haririja. Hariri koji je ubijen 14. veljače 2005. bio je i saudijski državljanin i blizak saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Sirija niječe svaku umiješanost u bombaški napad u kojem je Hariri stradao.

Jednoglasnom rezolucijom u listopadu UN-ovo je Vijeće sigurnosti zaprijetilo službenom Damasku ako ne bude u potpunosti surađivao s istragom.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara