Basra: Al-Sadrova milicija pokrenula niz brzih napada na Britance

Basra: Al-Sadrova milicija pokrenula niz brzih napada na Britance

PRIPADNICI milicije lojalne pobunjenom šijitskom kleriku Moqtadi al Sadru pokrenuli su u subotu niz brzih napada na britanske vojnike u južnome iračkom gradu Basri, izvijestili su svjedoci.

U sukobima je poginulo najmanje dvoje Iračana, a ozlijeđen je jedan britanski vojnik, izvijestila je britanska vojna glasnogovornica. Milicija je napala zgradu u kojoj se nalaze uredi guvernera Basre. Pripadnicima osiguranja u pomoć su pritekli britanski vojnici. Prema izjavama očevidaca, Britanci su preuzeli kontrolu nad zgradom.

Nekoliko stotina pripadnika Al-Sadrove milicije naoružane granatama zauzelo je određene djelove iračkog drugog po veličini grada. Na ulicama su postavili kontrolne točke. Gradom odjekuju eksplozije i pucnjevi. Stanovnici grada s kojima je razgovarao izvjestitelj Reutersa izjavili su da su im neki Al-Sadrovi vojnici rekli da im je cilj istjerati britanske vojnike iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski glasnogovornik rekao je da situacija u Basri još nije u potpunosti "jasna" te da britanski vojnici nastoje izbjeći eskalaciju nasilja. On je rekao kako su u tijeku pregovori s lokalnim čelnicima čjii je cilj ublažiti nastale napetosti.

Al-Sadrov pomoćnik, šeik Abdul Sattar al-Bahadli ponudio je u petak pripadnicima milicije Al Mahdi novac za uhićenja ili ubojstva koalicijskih vojnika, kao odgovor na američka poniženja i maltretiranja iračkih zatvorenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara