Bauk pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da pokrene postupak protiv Plenkovića

Bauk pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da pokrene postupak protiv Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik SDP-a Arsen Bauk pozvao je Povjerenstvo za sukob interesa da pokrene postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog kršenja načela dužnosnika.
 
Bauk je danas u izjavi za medije komentirao najnovija događanja u Aferi Hotmail, pri čemu je i pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da reagira na kršenja načela dužnosnika predsjednika vlade.
 
Riječ je o novootkrivenim mailovima tajne grupe Borg koje je danas objavio Index, a iz kojih je vidljivo kako se spomenuta grupa, u suradnji s bivšom potpredsjednicom vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, uključila i u planove vlade da država vrati u svoj posjed INA-u putem privatizacije dijela HEP-a.
 
Htjeli su sudjelovati i u prodaji dionica HEP-a
 
"Posljednja 24 sata svjedočimo tsunamiju novih informacija u Aferi Hotmail. Počevši od informacije koju je objavio N1 da je u uredu trenutačno najpoznatijeg odvjetnika u Hrvata sniman spot HDZ-a, zatim objave Nacionala da je predsjednik vlade navodno rekao da ta osoba uživa njegovo povjerenje te današnje objave Indexa o novim mailovima. Sve to samo potvrđuje činjenicu da su grupa Borg i vlada, kao i sam premijer, bili usko povezani", ustvrdio je Bauk koji je potom pročitao dio iz same prepiske u kojoj grupa Borg Lex Agrokor naziva "svojim" zakonom.
 
"Bravo, svaka čast! Na kraju je to bilo ipak jedno lijepo iskustvo. Ja se nadam da će Rusi kupiti barem 3 mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započme u bojama našeg zakona", po tom citatu se vidi da ne samo da su željeli izvući novce iz Agrokora nego su imali namjeru sudjelovati i u prodaji dionica HEP-a, dodao je Bauk.
 
"Znaju li oni uopće što rade?"
 
"Predsjednik sabora na to kaže da postoji grupica ljudi koja je između sebe imala svoja razmišljanja, da to dakle nije bila politika vlade, dok je predsjednik vlade Andrej Plenković sam iznio plan o prodaji dionica HEP-a. Oni su se toliko već zabunili u cijeloj priči i toliko su već počeli izmišljati da se ne snalaze u svim ovim informacijama pa se možemo slobodno zapitati znaju li oni uopće što rade", zapitao se Bauk, koji je i pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da pokrene postupak protiv Plenkovića zbog kršenja načela djelovanja dužnosnika.
 
"Niti je čuvao svoju vjerodostojnost, kao ni dostojanstvo dužnosti koju su mu povjerili građani. Nije snosio ni političku odgovornost zbog pogrešaka koje je napravila ministrica u njegovoj vladi, i to u grupi u kojoj je i on sam sudjelovao. Snimao je spot u odvjetničkom uredu, a nakon toga se pravio da tu osobu ne poznaje. Godinu dana je šutio o činjenici koju su prenijeli mediji da je riječ o Šavorićevom zakonu. Pravio da ne zna ništa, a šutio je i godinu dana od donošenja Lex Agrokora, o načinu na koji je taj zakon nastajao", rekao je Bauk.
 
Na kraju je još jednom ponovio da SDP očekuje odgovor na dva ključna pitanja u aferi Agrokor - kolika je bila provizija grupe Borg u ugovoru o roll up kreditu te kada će biti oformljeno Stalno vjerovničko vijeće, koje je, prema Lex Agrokoru, jedan od uvjeta provedbe nagodbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara