Bavarski državni arhiv kupio Hitlerov ugovor o najmu rezidencije

Bavarski državni arhiv kupio Hitlerov ugovor o najmu rezidencije
Screenshot: YouTube

BAVARSKI državni arhiv kupio je Hitlerov ugovor o najmu rezidencije među ostalim predmetima ponuđenim na kontroverznoj dražbi nacističkih predmeta, objavio je Andreas Nestl, glasnogovornik te ustanove.

Arhiv je platio 6400 eura za razne dokumente među kojima i ugovor o najmu koji je Hitler zaključio za adresu Prinzregentenplatz u ožujku 1933. u Münchenu ubrzo nakon što je postao kancelar.

Među drugim kupljenim predmetima su platna koja su bila izložena u njegovoj rezidenciji i koja su od većeg interesa za arhiv, kazao je Nestl.

Dokumente je imao Hitlerov kućepazitelj i sada će biti u sastavu kolekcije koju će zainteresirani moći pregledati.

Na dražbi su ponuđeni i Hitlerov šešir, haljina Eve Braun...

Dražba predmeta među ostalim Hitlerova šešira, haljine njegove družice Eve Braun i luksuznog izdanja Mein Kampfa izazvala je prosvjede protiv minhenske dražbovne kuće Hermann Historica.

Švicarsko-libanonski poslovni čovjek Abdallah Chatila potrošio je više od 600.000 dolara u nastojanju da kupi što je moguće više predmeta i odmah ih je donirao židovskoj humanitarnoj udruzi Zakladi Keren Hayesod.

Želio je onemogućiti da ti predmeti završe u rukama neonacista. Na donaciju se odlučio nakon što je odbacio ideju da uništi kupljene predmete.

Europsko židovsko udruženje pozvalo je dražbovnu kuću da odustane od aukcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara