Bayerische Landesbank se ispričala zbog Riječke banke

BAVARSKA banka Bayerische Landesbank (BLB) u nekoliko hrvatskih dnevnih novina objavila je oglas s javnom isprikom zbog povlačenja iz Riječke banke, što je bio jedan od uvjeta Hrvatske narodne banke (HNB) koji je postavila BLB-u ukoliko se želi vratiti na hrvatsko bankarsko tržište.

Bayerische Landesbank priznaje kako je "iznenadno povlačenje BLB-a iz Riječke banke 2002. godine bilo brzopleto i štetno", te kako "nastalu kriznu situaciju nije riješila na adekvatan i učinkovit način".

"Vezano za indirektno stjecanje kvalificiranog udjela u Hypo Alpe Adria banci i Slavonskoj banci, BLB jamči da će svi neophodni standardi Grupe biti uvedeni u obje te banke, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom. BLB će biti dugoročan i pouzdan partner ovih dviju banaka te će klijentima tih banaka osigurati moderne i njima prilagođene proizvode i usluge", navode u BLB-u.

Objavom javne isprike Bayerische Landesbank je ispunio jedan od četiri uvjeta guvernera HNB-a Željka Rohatinskog za ponovno traženje suglasnosti HNB-a za preuzimanjem Hypo i Slavonske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rohatinski je naime 11. srpnja BLB-u zbog ponašanja u slučaju Riječke banke uskratio suglasnost za preuzimanje tih banaka. U kasnijim razgovorima Rohatinski je bavarskoj banci postavio nekoliko uvjeta koje mora ispuniti ako želi ponovno zatražiti suglasnost.

Jedan od uvjeta bila je i javna isprika štedišama. Objava isprike uslijedila je nekoliko dana nakon što su iz HNB-a potvrdili da su primili novi zahtjev BLB-a za preuzimanjem Hypo i Slavonske banke.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara