BBC: Odgađa se glasanje o Brexitu u parlamentu

BBC: Odgađa se glasanje o Brexitu u parlamentu
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May odgodit će parlamentarno glasanje o sporazumu o Brexitu zakazano za utorak, prenosi BBC.

Nakon što su zastupnici upozorili premijerku da će teški poraz u parlamentu zbaciti i njezinu vladu, May je u ponedjeljak sazvala konferencijski razgovor s ministrima iz vlade kako bi raspravila što da čini po pitanju svog kompromisnog sporazuma o Brexitu koji Velikoj Britaniji omogućava izlazak iz saveza, no i dalje drži tu državu u orbiti Europske unije.

Informacija potvrđena iz više izvora

Iako još nema službenih izjava o glasanju, dva izvora su Lauri Kuenssberg, urednici politike na BBC-ju, otkrila da se glasanje odgađa. Takvu informaciju ima i novinar Financial Timesa blizak kabinetu.

May i njeni ministri ponavljali su da će se glasanje održati po planu, što je poručila i njezina glasnogovornica u ponedjeljak. May bi se parlamentu trebala obratiti u 16 sati i 30 minuta po hrvatskom vremenu, prenosi agencija dpa.

Informacije o odgodi dolaze samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. godine. 

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim spektrima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći da će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara