BBC piše o smrtonosnoj opasnosti koju je teško uočiti, a prisutna je i u Hrvatskoj

BBC piše o smrtonosnoj opasnosti koju je teško uočiti, a prisutna je i u Hrvatskoj

Ilustracija: FAH

NOVINAR BBC-a Mark Piesing u nedavnom članku izvještava o opasnosti od mina i mogućim načinima razminiravanja pomoću kojih možemo odgovoriti na tu često nevidljivu prijetnju.
U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

"Paul Heslop, rukovoditelj UN-ove Agencije za protuminsko djelovanje (Unmas), već 23 godine radi kao pirotehničar. Smatra da je opasnije voziti kroz minsko polje nego tražiti mine, jer se mine pronalazi detektorom metala, a zatim iskopava priborom. Pretpostavlja se da danas postoji 110 milijuna mina zakopano u oko 60 zemalja, a neke od njih potječu još iz Drugoga svjetskoga rata i ne zna se gdje su točno zakopane.

Smatra se da u Afganistanu ima najviše mina, zatim u Kambodži, Laosu, Bosni i Angoli. A minska polja osobito su česta u Myanmaru, Libiji i Siriji gdje ih postavljaju grupe poput Islamske države. U 2015. godini oko 6500 ljudi u svijetu na neki je način stradalo zbog mina, od čega su većina civili, a trećina su djeca".

Čišćenje mina

"Zemlju je moguće potpuno očistiti od mina, ali to je dugotrajan i osjetljiv posao. Mozambiku su za to bile potrebne 22 godine, tijekom kojih je pronađeno 200.000 mina. Organizacije poput Unmasa i Halo Trusta uvježbavaju i civile kako bi pomogli u razminiravanju.

Minska polja koriste se i za obranu vojnoga položaja jer, za razliku od stražara, mine ne spavaju, a i samo upozorenje dovoljno je da neprijatelji ne prilaze. Tehnike razminiravanja mijenjaju se kako se razvijaju mine".

Mine kroz povijest

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zna se kad se točno prvi put koristilo mine u sukobima, ali zna se da su se vjerojatno koristile u 3. stoljeću u Kini. Prve moderne nagazne mine pojavile su se u Američkome građanskome ratu, a od njih su ih preuzeli Nijemci u Prvome svjetskome ratu, nakon čega su se dalje razvijale i postajale sve opasnije. Kako im je rastao broj, tako je potreba za razminiravanjem postajala sve veća.

Prvi strojevi za razminiravanje bili su posebno podešeni tenkovi pred kraj Prvoga svjetskoga rata, a kasnije su se pojavili i detektori mina koji su pomoću magnetskog polja pronalazili metal".

Zabrana mina

"Iako su 162 zemlje 1997. godine potpisale Sporazum o zabrani mina, zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine i dalje ih uvelike proizvode, a zemlje koje nisu potpisale sporazum i dalje ih koriste.

U detektiranju mina i danas se koriste detektori metala za pronalazak standardnih mina, ali postoje i improvizirane eksplozivne naprave (IED) koje se proizvode od sastojaka koji se nađu pri ruci i ne mogu se uvijek pronaći standardnim tehnikama.

Zato se sada npr. u Manchesteru radi na projektima poput Circlea i Semisa, koji omogućavaju pronalazak novih tehnologija za otkrivanje mina.

Humanitarne organizacije poput Find a Better Way (Pronađi bolji način) financiraju te projekte kako bi se pronašla tehnologije poput radara, GPS-a, dronova, virtualne stvarnosti ili umjetne inteligencije kojima bi se minama kontaminirana područja potpuno očistila od mina - na siguran način", zaključuje Pieseing.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara