BBC piše o prvoj hrvatskoj LGBT slikovnici, usput su malo popljuvali katoličke ekstremiste iz Vigilarea

BBC piše o prvoj hrvatskoj LGBT slikovnici, usput su malo popljuvali katoličke ekstremiste iz Vigilarea
Foto: BBC/Pixsell/Patrik Macek

BBC je objavio priču o slikovnici "Moja dugina obitelj" u kojoj se bavi reakcijama u hrvatskoj javnosti koje su pratile njezino objavljivanje. Ističu da je slikovnica “Moja dugina obitelj” percipirana od strane “konzervativnih organizacija koje podupire Katolička crkva kao direktan izazov”, te ističu reakciju Vigilarea koji je slikovnicu opisao kao “homoseksualnu propagandu”i zatražio od ministrice obrazovanja da zabrani korištenje slikovnica u školama.
 
BBC ističe da su iz Vigilarea odbili dati izjavu za njihov članak o ovoj temi i navode kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ignorirala njihovo pismo te izjavila da roditelji sami trebaju odlučiti žele li svojoj djeci nabaviti slikovnicu.
 
Je li Thatcheričin ministar obrazovanja inspiracija za Vigilare?
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjeća se da je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća ministar obrazovanja Kenneth Baker u vladi Margaret Thatcher pojavu slikovnice slične tematike opisao kao “otvorenu homoseksualnu propagandu” - “možda je on inspiracija za Vigilare trideset godina kasnije”. Stavovi su se u Velikoj Britaniji u međuvremenu promijenili, a iz Duginih obitelji nadaju se da će se sve veća otvorenost oko teme istospolnih obitelji isplatiti i u Hrvatskoj.
 
S druge strane, BBC ističe da je opozicija ovoj slikovnici samo jedan od simptoma uspona ekstremnog nacionalizma u Hrvatskoj, koji uključuje i poricanje Holokausta. Spominju ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu i napominju da je “vlastima trebala skoro godina dana da je uklone”.
 
U članku se citira i Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koja kaže da je bila pogreška ušutkati i marginalizirati tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji sve koji se nisu slagali s tom politikom. “Političke stranke stvorile su sliku Hrvatske kao vrlo liberalne, progresivne i egalitarne. Stvarnost je da je to tek jedna strana priče. Nadam se da je ova erupcija konzervativizma samo reakcija na taj period njihovog ušutkavanja i da će se ispuhati u bliskoj budućnosti. Ako to nije slučaj, loše nam se piše”, rekla je Šelo Šabić za BBC. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara