Beč: Hrvatsko-austrijska trgovinska komora promicatelj još bolje suradnje dviju država

U BEČU je danas popodne na Općoj skupštini Hrvatskoaustrijske trgovinske komore izražena obostrana želja da se pojača ne samo bilateralna nego i multilateralna suradnja.

"Austrija je podupirala Hrvatsku na putu neovisnosti, podupire je snažno i danas u nastojanjima da pristupi EU", rekao je predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Georg Dopelhofer.

Dodao je da austrijsko-hrvatska robna razmjena stalno raste te da je prošle godine porasla za 10 posto i nadmašila milijardu i pol eura. Izrazio je uvjerenje da će se poboljšati ne samo bilateralna gospodarska nego i multilateralna suradnja. Austrija je na prvom mjestu u izravnim stranim ulaganjima u Hrvatskoj, s 40-postotnim udjelom u financijskom sektoru, zatim građevinarstvu, zaštiti okoliša, medijima, turizmu.

Dopelhofer je podsjetio na važnost izgradnje autocesta Zagreb - Rijeka, Zagreb - Split i Zagreb - Graz, upozorivši i na dvije otegotne okolnosti u Hrvatskoj: visoku stopu nezaposlenosti i inozemne zaduženosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravivši pozitivno mišljenje Europske komisije, potpredsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore i potpredsjednik Austrijske gospodarske komore Richard Schenz kazao je da je bilo "krajnje vrijeme da EK pozove Hrvatsku na pregovore". Izrazio je nadu da će Hrvatska u sljedećem krugu, s Rumunjskom i Bugarskom, ući u EU jer "Hrvatska to zaslužuje".

Savjetnik za gospodarstvo u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Janko Deželić rekao je da Hrvatsko-austrijska trgovinska komora ima važnu ulogu u promicanju stranih, posebice austrijskih ulaganja u Hrvatskoj. Izrazio je očekivanja da će se Komora zauzeti za povećanje hrvatskog izvoza u Austriju i treće zemlje.

To je potvrdio i glavni opunomoćenik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Slavko Begić, rekavši da jedna od središnjih zadaća Komore povećati hrvatski izvoz i ulaganja u hrvatsku industriju, infrastrukturu i zaštitu okoliša.

U sklopu godišnjeg susreta austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika i članova Hrvatsko-austrijske trgovinske komore predstavljeni su i Fond za privatizaciju, Obrtnička komora i Varaždinska županija. Otvorena je i izložba umjetničkih fotografija "Crno-bijeli Zagreb" umjetničkog fotografa Luke Mjeda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara