Beč: Najavljena još intenzivnija suradnja Hrvatske i IAEA-e

HRVATSKA je potvrdila i učvrstila svoje pozicije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) te joj se otvara mogućnost za još intenzivniju suradnju, rekao je u četvrtak u Beču zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić, koji sudjeluje na zasjedanju Glavne konferencije IAEA.

On je taj međunarodni skup, koja se od 15. do 19. rujna održava u sjedištu agencije u Beču, ocijenio vrlo značajnim istaknuvši da se Hrvatskoj otvaraju nove mogućnosti unapređenja suradnje s IAEA-om, kako u provedbi postojećih tako i dogovoru novih projekata. O tome je bilo riječi i u bilateralnim susretima, posebice sa zamjenikom glavnog direktora Uprave za nuklearne znanosti IAEA Wernerom Burkartom, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posljednje je vrijeme pozornost svjetske javnosti u većoj mjeri usmjerena na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), posebice zbog događaja oko Irana, Iraka, Sjeverne Koreje, s obzirom da ta Agencija svojim djelovanjem nastoji spriječiti širenje oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog.

Hrvatska suradnja s Agencijom u posljednje vrijeme se intezivirala kroz projekte vrijedne oko 1,4 milijuna američkih dolara. Hrvatskoj se, prema Franićevim riječima, daje aktivan doprinos u miroljubivoj uporabi nuklearnih tehnika u znanosti, energetici, medicini, pa čak i na području razminiravanja.

Hrvatska je među prvih desetak zemalja koje su potpisale i provele dodatni protokol Sporazuma o jamstvima za neširenje nuklearnog naoružanja, kao izuzetno važnog međunarodnog instrumenta za borbu protiv nuklearnog terorizma. Hrvatska je stoga, rekao je zamjenik ministra znanosti i tehnologije, na ovom međunarodnom skupu bila u prigodi pozvati i druge zemlje koje to još nisu učinile da potpišu Sporazum i dodatni protokol i obvežu se na njegovu provedbu, što predviđa i mogućnost inspekcija koje se odnose na nuklearne aktivnosti u pojedinoj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara