Beč: OESS-u su potrebne reforme

Pojačanim naporima i suradnjom svih zemalja članica OESSa i njegovih partnera mogu se učinkovitije suzbijati svi oblici prekograničnoga kriminala, posebno terorizma, istaknuto je u petak u Beču u raspravi na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESSa, koja je okupila tristotinjak parlamentaraca iz 55 država članica te međunarodne organizacije za europsku sigurnost i suradnju. L

Parlamentarci su suglasni da ta međunarodna organizacija ima važnu ulogu u sprečavanju sukoba te, poslije smirivanja stanja, u provedbi izbora, parlamentarne demokracije, kao i promicanja sigurnosti, suradnje i mira u svijetu. No, isto tako, na njihovu dvodnevnom zimskom zasjedanju u mnogobrojnim je raspravama isticano da je OESS opterećen unutarnjim teškoćama i da su potrebne reforme i izgrađivanje, kako je rečeno, "strateške vizije za 21. stoljeće". U pripremi je i dokument za sljedeće, ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a, koja će se održati u lipnju, u Washingtonu o temi "30 godina Helsinkija: budući izazovi".

Zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a prigoda je bila i za mnogobrojne bilateralne kontakte i razgovore. Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula imao je niz bilateralnih susreta. S predsjedavajućim OESS-a, slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom razgovarao je o bilateralnim hrvatsko-slovenskim odnosima. U razgovoru s glavnim tajnikom OESS-a Janom Kubišom, čiji mandat istječe u lipnju, Picula je zahvalio na svemu što je učinio u unapređenju odnosa OESS-a i Republike Hrvatske. S glavnim tajnikom Parlamentarne skupštine OESS-a Spencerom Oliverom razgovarao je o ponudi koju je Hrvatska dobila da preuzme organizaciju jesenskih sastanaka Parlamentarne skupštine OESS (sjednice Stalnog odbora OESS-a, jedne tematske konferencije i Mediteranskog foruma), nakon što su Monako i Slovenija odustali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija i Crna Gora pokazale su veliko zanimanje za organizaciju tih skupova, te je odlučeno da joj se prepusti da bude domaćinom tih susreta, koji će se održati u Crnoj Gori, što je Picula ocijenio kao doprinos regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara