BEČ: POČELO 47. ZASJEDANJE GLAVNE KONFERENCIJE IAEA-E

U bečkom "Austrija centru" počelo je u ponedjeljak 47. zasjedanje Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na kojem sudjeluje više od 130 izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Republike Hrvatske.

U poruci koju je sudionicima zasjedanja uputio glavni tajnik Ujedinjenih narod Kofi Annan istaknuta je važnost korištenja atomske energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru, razvitku i napretku.

Izvješće o radu podnio je glavni direktor IAEA-a Mohamed el Baradei, istaknuvši da je najvažnija zadaća Agencije promicanje i uporaba nuklearne energije u mirnodopske svrhe i napredak. On je pozvao na nuklearno razoružanje i istaknuo značenje pridržavanja konvencija i rezolucija koje su donijeli Ujedinjeni narodi, i Agencija.

Glavni direktor IAEA-e kazao je da inspektori te agencije za vrijeme njihove misije u Iraku nisu pronašli znakove koji bi upućivali da je Irak razvijao nuklearno oružje, te da je još uvijek na snazi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja IAEA-i daje mandat da u Iraku nadzire to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
El Baradei je istaknuo važnost uporabe nuklearne energije za održivi razvoj i smanjivanje učinka "staklenika u atmosferi", tj. borba protiv negativnih klimatskih promjena i globalnoga zatopljavanja.

Izaslanstvo Republike Hrvatske na tom međunarodnom skupu vodi zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić.

On je izjavio da je Hrvatska otkako je 1993. godine postala članicom te Agencije, razvila i provela brojne projekte tehničke suradnje i pružanja tehničke pomoći trećim zemljama, te izrazio nadu da će se suradnja IAEA-e i Hrvatske i dalje razvijati.

Konferencija IAEA-e u Beču trajat će do 19. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara