BEČ: POČELO ZASJEDANJE KOMISIJE UN ZA SPRJEČAVANJE KRIMINALA I KAZNENO PRAVOSUĐE

U sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču počelo je u utorak ujutro 13. zasjedanje Komisije UN za sprječavanje kriminala i kazneno pravosuđe, na kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje vodi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Glavna tema ovogodišnjeg zasjedanja te Komisije je "Vladavina prava i razvoj: doprinos provedbenim aktivnostima u sprječavanju kriminala i kaznenom pravosuđu, kao i postkonfliktna obnova".

Raspravljat će se i o pitanjima ponovne uspostave kaznenog pravosuđa u poslijeratnim područjima kao i o poduzimanju potrebnih mjera u borbi protiv trgovine ljudima, drogom i krijumčarenja općenito. Komisija će raspravljati i o jačanju vladavine prava u zemljama u razvoju te u gospodarstvima u tranziciji kao i u postkonfliktnim situacijama.

Međunarodna suradnja protiv transnacionalnog kriminala također će biti jedna od tema rasprave tijekom koje će se razmotriti i provođenje konvencije UN-a protiv prekograničnog organiziranog kriminala s pripadajućim protokolima, kao i konvencije UN-a protiv korupcije. Jedna od važnih tema bit će i jačanje međunarodnih napora u suzbijanju terorizma te suradnja u sprječavanju i borba protiv kidnapiranja i u pružanju pomoći žrtvama.

Izvršni direktor Ureda UN-a za borbu protiv kriminala i zlouporabe droga Antonio Maria Costa, pozdravljajući nazočne, naglasio je da se napredak u sprječavanju svih oblika kriminala može postići provedbom svih međunarodnih dokumenata na tom području, prije svega Konvencijom UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala s pripadajućim protokolima i drugim konvencijama, kao i pojačanim međunarodnim naporima i suradnjom. Pozvao je države koje još nisu ratificirale tu konvenciju da to učine, a one koje je nisu potpisale da to učine još tijekom ove godine. Također je pozvao sve sudionike zasjedanja da se na nacionalnoj i regionalnoj razini još jače zauzmu u sprječavanju svih oblika kriminala s obzirom da je, kako je rekao, "kriminal u porastu i da kriminalci pronalaze stalno nove puteve za izvršenje svojih kriminalnih radnji". "Na nama je da to prepoznajemo i učinkovitije suzbijamo", rekao je Costa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju UN-a protiv transnacionalnog kriminala i dva protokola, a potpisnica je Konvencije UN protiv korupcije.

Ministrica pravosuđa RH Vesna Škare Ožbolt govorit će tijekom dana na plenarnoj sjednici, a poslijepodne će razgovarati s glavnim direktorom bečkog sjedišta UN-a (UNOV) i izvršnim direktorom Ureda za borbu protiv droga i kriminal (UNODC) Antoniom Maria Costom.

Zasjedanje UN-ove Komisije za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe trajat će do 20. svibnja.(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara