Beč: Ponovno otvorena operna kuća - Theater an der Wien

Svečanim koncertom bečkih filharmoničara pod ravnanjem Placida Dominga sinoć je u Beču ponovno otvorena obnovljena operna kuća Theater an der Wien, koju je dao sagraditi 1798. Emanuel Schikaneder za izvedbu Mozartovih opera.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer u toj je prigodi izrazio nadu da će ta operna kuća ponovno postizati uspjehe, kako je rekao, s kvalitetom na najvišoj razini.

Ovogodišnji njezin program bit će u znaku Wolfganga Amadeusa Mozarta. Planirana je izvedba sedam njegovih glavnih opera, a 27. siječnja, na 250. Mozartov rođendan, na programu je opera "Idomeneo".

Osim klasičnih na rasporedu operne kuće su i moderna i suvremena djela te baletne predstave, najavio je intendant Roland Geyer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim Placida Dominga kao dirigenta na bečkom koncertu nastupili su i bariton Thomas Quasthoff, glasovirist Tziman Barto i Julian Rahlin na violini. Domingo će u toj kući 2008. nastupiti i kao pjevač.

Od otvaranja Theatra an der Wiena 1801. stalno se mijenjao program - opere, drame, mjuzikli. Sada će ponovno biti i operna kuća, što je prvotno i bila, kad ju je libretist "Čarobne frule" i mecena Emanuel Schikaneder 1798. dao sagraditi za izvedbu Mozartovih opera. Godine 1805. tamo je praizveden i Beethovenov "Fidelio", do 1844. izvođena su Nestroyeva dramska djela, od 1862. operete, a od 1983. do 2005. mjuzikli.

Obnova te operne kuće stajala je 300 tisuća eura.

(Hina) xspos ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara