BEČ: SEMINAR OESS-A O SUZBIJANJU SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DJECE I MALOLJETNIKA

Na dvodnevnom seminaru o seksualnom kriminalu koji u Beču 26. i 27. srpnja organizira OESS naglašeno je da je seksualno zlostavljanje djece, maloljetnika veliki problem jer su oni najnezaštićenija kategorija žrtava.

Naglasak rasprave bio je kako učinkovitije spriječavati trgovinu ljudima posebice ženama, zatim zlostavljanje djece, maloljetnika, kao i pedofilije i pornografije.

Nickolas A.Sensley iz Policijskog odjeljenja Santa Rosa u Kaliforniji naglasio je da se radi o prekograničnom kriminalu i da je za njegovo suzbijanje uz napore policije potrebna suradnja cijele zajednice.

Engleski stručnjak međunarodnog glasa na području suzbijanja seksualnog zlostavlja Ray Wyre istaknuo je međunarodni karakter tih zločina što otežava rad policiji. Upozorio je da je za učinkovito suzbijanje potreban dogovor svih zemalja članica OESS-a a isto tako i edukacija službenika. Dodao je da su siromašne zemlje meka za pedofilsko djelovanje te da je taj problem sve izraženiji u istočnoeuropskim zemljama u kojima, zbog socijalnih i gospodarskih prilika, mehanizmi zaštite još nisu odgovarajuće razvijeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijun djece diljem svijeta žrtve su seksualnog zlostavljanja, rekla je engleska odvjetnica Lee Moor koja je osnovala i odvjetničku udrugu za pomoć zlostavljanim osobama a i sama je bila žrtvom seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

U hrvatskom izaslanstvu je, uz voditelja skupine za seksualne delikte Policijske uprave Zagreb Josipa Pavličeka, inspektor u Odjelu općeg kriminaliteta MUP-a RH Stellan Petrić. On je izjavio da da je hrvatska policija vrlo učinkovita u suzbijanju te vrste kriminala i u europskim i svjetskim okvirima i dodao da se u Hrvatskoj riješi 90 posto ovakvih slučajeva.

(Hina) xspđ ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara