Beč žali što RH brani uvoz austrijske govedine

AUSTRIJSKA ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero Waldner požalila se hrvatskom ministru vanjskih poslova Toninu Piculi, tijekom razgovora vođenih u srijedu u Beču, na hrvatsku odredbu kojom se brani uvoz austrijske govedine u Hrvatsku.

Kako se doznaje iz visokih izvora hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova tema poljoprivrede bila je visoko na dnevnom redu jučeranjih razgovora dvoje ministara. Ministrica Ferrero Waldner ukazala je svome hrvatskom kolegi na činjenicu da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj vrijedi zabrana uvoza austrijske govedine.

Picula je, kako se doznaje, izvijestio šeficu austrijske diplomacije o djelovanju mješovite hrvatsko-austrijske komisije koja razmatra to pitanje te je predložio sastanak resornih ministara dviju zemalja.

Kako se doznaje, riječ je o zabrani uvedenoj prije oko godinu dana zbog pojave slučaja kravljeg ludila i to kod goveda uvezenog iz Bavarske, a austrijska strana nudi Hrvatskoj uvoz stoke koja je mlađa i koja je prošla sve potrebne ateste, kao i mogućnost trenutačnog i nenajavljenog pregleda ponuđenog stočnog fonda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je inače zemlja koja je prva ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s EU, a vrijednost austrijskih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo iznosi oko 2 milijarde i 200 milijuna eura. Nadalje, trgovinska razmjena dviju zemalja skoro je izjednačena, a tijekom prvih 9 mjeseci ove godine hrvatski izvoz u Austriju porastao je za 55 posto.

Uz to, u Hrvatskoj djeluje 40 austrijskih poduzeća i 12 banaka.

Konačno, austrijski turisti prvi su se vratili na Jadran u brojkama zabilježenima prije rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara